Trendteks otvara firmu u Gornjem Milanovcu

Firma „Trendteks“ iz Prijepolja, specijalizovana za šivanje radne odeće, spremna je da uloži svoj novac u nekada čuvenu modnu konfekciju „Rudnik“ i nudi da zakupom pet hiljada kvadrata proizvodnih hala u njenoj matičnoj, milanovačkoj fabrici zaposli 300 radnika, uloži oko 1,2 miliona evra i pokrene proizvodnju, svu za izvoz.
Ova detaljna ponuda „Trendteksa“ juče je predstavljena rukovodstvu milanovačke opštine i novinarima, a razmatraju je stečajni upravnik „Rudnika“ Milan Obradović, Odbor poverilaca te firme u stečaju i državni organi, pre verovatnog skorog potpisivanja ugovora.
– Proizvodnju u „Rudniku“ možemo da pokrenemo vrlo brzo, instaliranjem naše opreme, deset do 15 dana od potpisivanja ugovora – garantuje izvršni direktor Grupe „Trendeks“ Danijel Kozličić. – Od 300 radnika, većina bi bile žene. To je posao sa perspektivom od najmanje pet do deset godina. Odlučili smo se za Milanovac zbog njegove višedecenijske tradicije u svetskoj tekstilnoj branši i golemog iskustva radnika „Rudnika“.
Grupu „Trendteks“ čine firma u Prijepolju, matična firma „HMT GmbH“ u Nemačkoj, pogoni u Bosni i Hercegovini. Kozličić tvrdi, da je ta grupa na Balkanu vodeći izvoznik industrijske, medicinske i konfekcije za ugostiteljstvo, da mesečno proizvede sto hiljada jedinica radne odeće a glavna tržišta su joj Nemačka, Švedska, Danska, Austrija i Poljska. Osim odeće, godišnje izveze i oko tri kilometra tkanina za radnu odeću, firmi „Klopman Internejšnel“ u Italiji, svetskom lideru u toj vrsti konfekcije.
– Modna konfekcija „Rudnik“ je nedavno prestala da radi, kao i još jedna ovdašnja privatna konfekcijska fabrika. Ulaganjem „Trendeksa“, ponovnim zapošljavanjem svoje radne snage, i „Rudnik“ i rudničko-takovski kraj vratiće se na tekstilnu mapu sveta. Opština će brzo uraditi sve za što je nadležna, da ta proizvodnja što brže krene – kaže njen prvi čovek, Milisav Mirković.
Ponudu „Trendteksa“ rado je dočekala i Nacionalna služba za zapošljavanje.
– Ovu godinu, Vlada Srbije proglasila je godinom preduzetništva. Danas zaposliti 300 radnika u jednoj fabrici, veliki je značaj – ističe Zoran Martinović, generalni direktor NSZ Srbije, koji je prisustvovao pomenutom sastanku. Inače, na evidenciji nezaposlenih u milanovačkom „Birou“ je 205 „Rudnikovih“ radnika, a na razgovor za posao, koji nudi „Trendeks“, prijavilo ih se 180.
Izvor: Novosti