Tri liste u trci za BNV, četvrta još uvek ne može da sakupi potpise građana

Prijepolje/Priboj/Nova Varoš/Novi Pazar/Tutin/Sjenica – Izbori za Bošnjačko nacionalno vijeće, kao i još 22 veća nacionalnih manjina, održaće se u nedelju 13. novembra. Republička izborna komisija je do sada verifikovala tri izborne liste sa po 35 kandidata, koliko Bošnjačko nacionalno vijeće ima većnika. „Sandžačka demokratska partija – Husein Memić“ prva je predala listu, a pored SDP na izbore će i liste „Stranka pravde i pomorenja – Dr Misala Pramenković“ i „Bošnjačko jedinstvo – Dr Sulejman Ugljanin“. Da li će ovaj spisak biti konačan još uvek nije poznato.

Ilustracija, Sandžačke.rs

Iako su izlazak na izbore najavili i iz nedavno formiranog Bošnjačko srpskog saveza, prema nezvaničnim informacijama iz ove političke grupacije muku muče sa prikupljanjem potpisa građana. Podršku ovoj listi u Prijepolju je dalo svega stotinak građana, a slična situacija je i u drugim opštinama odakle dolaze lideri ovog saveza.

Krajnji rok za predaju lista je 28. oktobar. Za potvrđivanje liste neophodno je da bude potpisana sa 1100 birača odnosno 1% upisanih Bošnjaka u poseban birački spisak.

U poseban birački spisak trenutno je upisano 104.366 Bošnjaka. Prema podacima Ministarstva za ljudska i manjinska prava, najviše ih je u Novom Pazaru 53.692, zatim u Tutinu (19.743), Sjenici (11.762) i Prijepolju (11.243), dok je u Priboju 4.192 Bošnjaka sa pravom glasa, u Beogradu 1.244, a u Novoj Varoši 820.

Uvid u birački spisak i izmenu, građani sa biračkim pravom mogu tražiti najkasnije do 28. oktobra u ponoć, kada se poseban birački spisak nacionalnih manjina zaključuje.

PP Media