Zlatar prestonica heljde u zapadnoj Srbiji

Planina Zlatar ima veliki potencijal za uzgoj organskih žitarica poput heljde, raži, spelte, ovsa i golozrnog ječma. Analize koje su obavili ovlašćeni instituti za prehrambenu tehnologiju pokazuju da je heljda proizvedena u novovaroškom kraju organskog porekla i da crno zrno zadovoljava sve propisane kriterijume, pa bi lako mogla i u izvoz.

Sve više polja heljde na Zlataru, foto: PP Media, grafička obrada fotografije: Trem print Prijepolje

– Prednost ovog kraja je što se velika prostranstva mogu odmah koristiti za organsku proizvodnju, bez gubljenja vremena na postepen prelazak sa konvencionalne poljoprivrede na proizvodnju na ekološkim osnovama – kaže agronom Jekoslav Purić.

Upravo zbog toga zlatarski kraj se može nazvati prestonicom heljde u zapadnoj Srbiji. U tome prednjače sela Radijevići i susedni Komarani, gde se na desetinama hektara plodnog zemljišta gaji i dalje na organski način ova žitarica. Bez bilo kakve primene zaštitnih hemijskih sredstava, na preko hiljadu metara nadmorske visine, gde vlada surova klima, jedino je i moguća njena intenzivna proizvodnja.

Uprkos sušnoj godini solidan prinos heljde na Zlataru, foto: PP Media, grafička obrada fotografije: Trem print Prijepolje

Poznavaoci smatraju heljdu nezamenljivom među zdravim namernicama. Popularna je kao zdrava hrana zbog visokog udela proteina, a mnogi je smtaraju i prirodnim lekom za kojim vlada velika potražnja.

– Srbija uvozi velike količine heljde jer domaća proizvodnja ne može da podmiri sve potrebe. A ne bi moralo da bude tako baš zbog njene široke primene i sigurnog plasmana – navodi Purić.

Foto: PP Media, grafička obrada fotografije: Trem print Prijepolje

Tekst je nastao u okviru projekta „Nova Varoš po meri građana“. Izradu teksta sufinansirala je Opština Nova Varoš iz sredstava za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Opštine Nova Varoš u 2022. godini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

PP Media