Trudnička primanja – enigma

Na koji način će se obračunavati zarada ženama koje su rađale decu jedno za drugim, po novom Zakonu o finansijskoj podršci porodicama, niko precizno ne ume da objasni. Koliko novca će primati i po kojoj osnovici će im se naknada obračunavati pokazaće, izgleda, tek praksa. Tako mame koje su po završetku prvog porodiljskog nastavile trudničko sa drugim mališanom tačan iznos svoje plate neće znati dok im ona ne legne na račun.

Jasmina Mihnjak sa portala „Bebac“ objašnjava da, kada je od nadležnih tražila objašnjenje o ovom pitanju, dobila odgovor da sve zavisi od kompjutera, tačnije njegovog programa. Po propisima, međutim, u obračun ulaze samo zarade, a trudničko i porodiljsko to nisu, već su naknade zarade.

Ona naglašava da će na konačan iznos uticati sve ono što „ulazi“ u 18 meseci, koliki je minimum da žena pre rađanja radi da bi po Zakonu o finansijskoj podršci porodicama sa decom uopšte dobila novac. Naša sagovornica se pita da li se u ovakvim slučajevima računa samo period pre prethodnog bolovanja ili i bolovanje sa prvim mališanom.

Nejasnoća je da li trudničko uopšte ulazi ili ne ulazi u obračun, odnosno da li se preskače ili ne preskače – kaže Mihnjak. – Dobro je da se nijedan mesec ne obračunava kao nula, ali nije precizirano kako će se računati. Najgore će proći, po sadašnjim odredbama, žene koje su, čim su se zaposlile, odmah otišle na trudničko ili porodiljsko bolovanje.

Prema njenim rečima, drugo ili treće bolovanje ne bi smelo nikako da bude manje od porodiljskog koje je upravo završeno.

Iz Ministarstva rada „Novosti“ su na konkretno pitanje dobile sledeći odgovor:

– Naknada se utvrđuje u visini prosečne osnovice na koju su plaćeni doprinosi za obavezno socijalno osiguranje, po osnovu zarade, a koji su evidentirani u Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja i to u 18 meseci pre otpočinjanja porodiljskog odsustva, ukoliko nije korišćeno trudničko bolovanje, odnosno trudničkog bolovanja ako je ono korišćeno – kažu u Ministarstvu za rad. – Žena koja u periodu od godinu dana rodi dvoje dece, po isteku korišćenja naknade nastaviće sa prekidom ili bez njega korišćenje naknade zarade za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta za drugo dete.

VIŠE OD ŠEST OSNOVICA

NA pitanje „Novosti“ može li se dogoditi da majke koje su sa porodiljskog bolovanja otišle na novo trudničko budu zakinute kao one koje su radile kraće od šest meseci, iz Ministarstva rada odgovaraju:

– One u ovoj situaciji ne mogu imati manje od šest osnovica, imajući u vidu trajanje odsustva sa rada za vreme kog su i ostvarivale naknadu zarade, kao i period koji su provele u radnom odnosu neposredno pre otpočinjanja prethodnog porodiljskog odsustva, nezavisno od činjenice da li su radile ili koristile trudničko bolovanje.
Izvor: Večernje novosti