Turcima skup zakup, odustali zbog kirije od 20 dinara po kvadratu

Turska firma „Berksan“ odustala je od otvaranja proizvodnog pogona u prostorijama bivše fabrike „Inova“ na Kokinom Brodu i ako je pre samo 15 dana sklopila ugovor o zakupu 6200 kvadrata poslovnog prostora sa opštinom Nova Varoš. Kompaniji iz Istanbula mesečna kirija od 1000 evra bila je „visoka“ te su odlučili da odustanu od već sklopljenog dogovora koji je predviđao pokretanje proizvodnje protivpožarnih aparata i delova vatrogasnih instalacionih sistema i zapošljavanje 110 ljudi.

Paraf na ugovor, krajem novembra stavili su predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević i direktor „Berksana“ Sadetin Senaj uz obećanje da će se proizvodi koje ova firma napravi izvoziti u zemlje Evropske unije i u Tursku.

– U startu biće investirano oko 500.000 evra, a do 2020. još milion. Proizvodnja je izvozno orijentisana, sa poslovnom ambicijom da se izvoz proširi i na nova tržišta Rumunije, Mađarske, Hrvatske i Nemačke – saopštili su tada planove novinarima nakon potpisivanja ugovora iz Turske kompanije, uz napomenu da je krenulo uređivanje i opremanje proizvodne hale i da će proizvodnja krenuti na proleće. Međutim, 15 dana nakon toga sve je opstalo samo mrtvo slovo na papiru, gde se još čestito ni pečat nije osušio nakon overe ugovora.

Prvi čovek opštine Radosav Vasiljević kaže da je ovo drugo negativno iskustvo koje lokalna samouprava ima kada su u pitanju investitori koji u ovu sredinu stižu iz Turske. On napominje i da je prilikom sklapanja ugovora opština po prvi put iskoristila nedavno donetu uredbu Vlade Srbije koja ostavlja mogućnost opštinama da bez licitacije izda poslovni prostor u zakup zainteresovanim investitorima koji se obaveže da će zaposliti u roku od tri godine minimum 100 radnika.

Prvi čovek opštine Radosav Vasiljević razočaran zbog propale investicije

– Kirija od 1.000 evra mesečno bila im je skupa, što dovoljno govori o ozbiljnosti investitora i ako smo pre toga o njima čuli samo reči hvale. Pritom, ni tih 1.000 evra mesečno na ime zakupnine nije trebalo da se slije u opštinsku kasu, već je taj novac investitor trebao da uloži u pogon, u stvari koje su njima bile neophodne u procesu proizvodnje – ističe Vasiljević i dodaje opština po zakonu nije mogla besplatno da izda toliku državnu imovinu.

Pre firme „Berksan“ opština Nova Varoš raskinula je ugovor sa još jednim turskim investitorom „Mercer tradeom“ koji je poslovao takođe u pogonima „Inove“, zbog nepoštovanja ugovorenih obaveza.

PP Media