U Beogradu održani „Vukobratovićevi Dani robotike“

Prijepolje/Beograd – Krajem novembra, Beograd je bio domaćin jedinstvenog događaja – Vukobratovićevi Dani robotike, koji su okupili više od 5000 učesnika. Ekipa prijepoljske Gimnazije, u izuzetno jakoj konkurenciji, zazuzela je šesto mesto. Manifestaciju su organizovali Dečiji Inovacioni Centar Beograd i Elektrotehnički fakultet Beograd, a ove godine događaj je dobio i međunarodni karakter.

Ilustracija

STEAM obrazovanje, koje objedinjuje nauku, tehnologiju, inženjering, umetnost i matematiku, isticano je kao ključni element manifestacije. Učesnici su imali priliku da se upuste u interaktivne izložbe, radionice i takmičenja koja su podsticala kreativnost i inovacije među mladima.

Jedan od zapaženih panelista bio je Szilasi Péter Tamás, koordinator takmičenja World Robot Olympiad. Oduševljen organizacijom Vukobratovićevih Dana robotike, predložio je Dečijem Inovacionom Centru iz Beograda da organizuje regionalno takmičenje WRO, što predstavlja značajan korak u internacionalizaciji ovog događaja.

Manifestacija je ugostila i brojne paneliste, među kojima su se istakle ličnosti poput unuke Miodraga Vukobratovića, Aleksandra Drecun, Katarina Anđelković, Zoja Kukić, Zaviša Gordić, Katarina Stekić. Njihova prisutnost doprinela je raznovrsnosti događaja, otvarajući prostor za diskusiju o značaju robotike i STEAM obrazovanja.

Poseban fokus stavljen je na nasleđe Milomira Vukobratovića, čija je škola robotike u Beogradu postala sinonim za vrhunsko obrazovanje u ovoj oblasti. Naučnici poput Vukobratovića ostavljaju dubok trag u svetu robotike, a manifestacija je prilika da se oda počast njihovom doprinosu.

Sama manifestacija stvorila je most između naučnika i dece, pružajući mladima priliku da se upuste u svet nauke i tehnologije. Anica Pavlović iz Dečijeg Inovacionog Centra i Kosta Jovanović sa Elektrotehničkog fakulteta Beograd, koji su otvorili događaj, predstavljali su karike koje povezuju generacije i podstiču inovacije među mladima.

– Bilo nam je zadovoljstvo organizovati Vukobratovićeve Dane robotike i svedočiti velikom uspehu ovog događaja. Videti entuzijazam i kreativnost dece tokom takmičenja i radionica bilo je zaista inspirativno. Naš cilj je bio podsticanje naučnog interesa među mladima, i rezultati su nas oduševili. Želimo zahvaliti svim učesnicima, roditeljima, partnerima i posebno Elektrotehničkom fakultetu na podršci. Ovo je samo početak, i radujemo se budućim inovacijama i događajima koji će podržati razvoj mladih talenata u oblasti robotike i tehnologije – kazala je Anica Pavlović, Direktora Dečijeg Inovacionog Centra.

Vukobratovićevi Dani robotike nisu samo takmičenje, već i platforma koja spaja mlade talente sa stručnjacima, ojačava obrazovanje u oblasti robotike i podstiče razvoj veština koje su ključne za budućnost. Ovaj događaj postao je nezaobilazno mesto gde se rađaju ideje, podstiče inovativnost i gradi most između sadašnjosti i budućnosti.

PP Media