U Кokinom Brodu traže ambulantu za selo

Nova Varoš – Stara zgrada pošte u Кokinom Brodu preti da se sruši pod teretom nebrige i vremena, pa su meštani pokrenuli inicijativu da se ona prerudi u zdravstvenu ambulantu koja će biti na usluzi stanovnicima sela ovoga kraja, sve do Borove glave.

Objekat podignut nedaleko od četvororazredne škole u centru naselja , godinama je pod ključem i niko ga ne održava. Nakon što su šalteri preseljeni u novu zgaru na raskrsnici za Radoinju, „Pošta Srbije“ je od starog objekta digla ruke, pa on zarasta u korov i šiprag.

-U ovom javnom preduzeću su nam rekli da više nemaju interes da ulažu u zgradu i da bi je rado ustupili. Radi se o jednospratnom objektu, površine oko 60 kvadrata. Građen je početkom šezdesetih godina prošlog veka i da bi se preuredio u ambulantu nisu potrebna velika ulaganja. Prema gruboj proceni oko 1,5 miliona dinara, jer objekat već ima priključak za struju, vodu i kanalizaciju – kaže meštanin Mile Drobnjaković.

Mesna zajednica Vraneša kojoj Кokin Brod pripada ima oko 300 stanovnika. Nakon što je pre petnaestak godina sa fabrikom zatvorena i ambulanta u krugu bivše „Inove“, oni su prinuđeni da putuju do 12 kilometara udaljenog Doma zdravlja u Novoj Varoši kako bi se pregledali, primili injekciju, izvadili rezultate…

-Među žiteljima ovog dela opštine najviše je penzionera, pa nam je ambulanta preko potrebna. Кako je pre par godina zatvorena i ambulanta na Tavniku usluge ambulante u Кokinom Brodu koristili bi i meštani Draglice, Negbine, Burađe i dela Seništa. Dovoljno je da u njoj radnim danima dežura medicinska sestra, a da laborant i lekar dolaze jednom ili dva puta nedeljno- kaže Drobnjaković.

U Кokinom Brodu planiraju da na proleće počnu sa akcijom na uređenju centra naselja, podignutog uz magistralu za more. Ovde je sve više meštana koji se bave izdavanjem soba turistima na Zlatarskom jezeru. Selo ima školu, poštu, pumpu, motel, kafane, markete, a tu je i industrujska zona.

-Nadamo se da će selo uskoro dobiti i zdravstvenu ambulantu. Mada imamo obećanje lokalne samouprave da će pomoći, stvari nikako da se pomere s mrtve tačke. Dom zdravlja ima dovoljno kvalitetnih kadrova, a sa „Poštom Srbije“ lako bi se rešili imovinski odnosi- kaže Drobnjaković.

Varoške novine Ž.Dulanović