U manastiru Mileševa obeležena trogodišnjica od ustoličenja vladike Atanasija

Prijepolje – Povodom trogodišnjice od ustoličenja  vladike  Atanasija u tron episkopa mileševskih, sveštenstvo i verni narod Prijepolja, Priboja, Nove Varoši i Sjenice sabrao se u četvrtak u manastiru Mileševi na Božanskoj Liturgiji oko svog Episkopa da saborno uznesu zajedničku molitvu blagodarnosti Bogu za sva dobročinstva.

Predstojatelju liturgijskog sabranja, vladiki Atanasiju, sasluživali su nastojatelj Svetonikolajevske obitelji u Pribojskoj Banji arhimandrit Teofilo, duhovnik manastira Mileševe arhimandrit Leontije, protojerej-stavrofor Marko Papić, nastojatelj Svetouspenjske obitelji u Seljanima jeromonah Petar, protojerej Nikola Perković, jerej Mišel Memišević i đakon Ivan Savić. Mileševsko sestrinstvo odgovaralo je na prozbe i jektenije.

Poučavajući poverenu mu pastvu, Episkop je na početku besede rekao da smo se sabrali danas u svetom hramu Vaznesenjskom da proslavimo gospoda Boga i njegove svete ugodnike, i da napravimo jedan molitveni osvrt u dobroj volji, ljubavi i mudrosti, na ovo proteklo vreme.

–  Čineći to stajemo pred Boga. Tako i možemo napraviti jedan ispravan pogled, osvrt, stajući pred Boga. Jer, stojeći pred Bogom, uzrastamo u ljubavi i razumu i osposobljavamo se da posmatramo i sagledavamo zdravo, razumno, ispravno. Mogli ste primetiti u našim molitvama da među onima koje su naročito naglašene stoji i ova da molimo Boga naročito za to da na kraju kada bude smotra opšta, i kada svako treba da pokaže kako je živeo, kako je iskoristio svoje vreme, svoju šansu u ovom životu, mi se molimo da nam Bog pripomogne da mi budemo kadri dati dobar odgovor, da smo dobro ispunili svoje vreme, svoje šanse, svoje obaveze pred Bogom i pred ljudima. To je naša glavna preokupacija u životu – poručio je između ostalog vladika Atanasije.

Zbog nemogućnosti da fizički budu učesnici ove duhovne radosti, verujući pljevaljskog kraja, zajedno sa svojim sveštenstvom i monaštvom poslali su čestitku.

 – Za ove tri godine otkako ste na tronu mileševskom, Vi ste pokazali da ste mudri arhipastir koji brižno upravlja svojim duhovnim stadom i cijelom Eparhijom. Neka Vam Bog podari snage da nas provedete kroz sve ovozemaljske nevolje i stradanja koja su nas zadesila i neokaljane izvedete na sunce konačne Hristove pobede. Moramo Vam reći da smo duboko pogođeni odlukama crnogorskih vlasti da već pola godine drže zatvoren granični prelaz na Jabuci i tako Vas fizički onemogućavaju da dođete među svoj narod u pljevaljskom kraju koji vas željno iščekuje. Uprkos svim fizičkim zabranama, Vi ste za sve to vrijeme, molitveno i putem savremenih sredstava komunikacije, bili neprestano sa nama i niste dozvolili da se čak ni na momenat osjetimo ostavljeni i zaboravljeni. Posebno nam je drago što ste i u ovim teškim vremenima pokazali da granice među braćom ne postoje i da je Mileševska eparhija jedinstvena i nedjeljiva – navodi se u čestitki.

Nakon svete službe svi prisutni su pozvani u manastirsku gostoprimnicu za zajedničku trpezu ljubavi.

PP Media