U nedelju litija kroz Novu Varoš

Nova Varoš – Na Trojice, u nedelju 23. juna, crkveno-narodna litija proći će ulicama Nove Varoši, a sedam dana kasnije i kroz Bistricu i Draževiće.

Foto: Varoške novine

Svečanu litiju povodom slave Hrama Svete Trojice i grada predvodiće episkop mileševski Atanasije (Rakita) i predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević. Okupljanje je ispred crkve gde će se u 18 časova služiti molben za zdravlje i napredak svih građana. Litija koja kreće nakon molbena proći će Ulicom Svetog Save do Doma kulture, pa Ulicom Solunskih ratnika i Karađorđevom pored zgrade opštinske uprave i niz Vignjeve nazad do crkvene porte gde će biti organizovan progodni kulturno umetnički program.

U nedelju 30. juna, nakon litije zavetna molitva za zdravlje i berićet čitaće se  na Kolašinskom brdu u Sokolovi. Krstonoše će krenuti od manastira Svete Trojice u centru Bistrice posle Svete liturgije koja je u 09 sati. U automobilima će proći zaseocima do zborišta kod seoskog groblja u Sokolovi, odakle će predvođeni mesnim parohom nastavili pešice kroz livade i zasejana polja do zapisa u kamenu i šest metara visokog spomen-krsta na Kolašinskom brdu. Tradiciju su pre desetak godina obnovili meštani Sokolove u Bistrici i njihove komšije iz Mokreča u Draževićima. Zavetna molitva ovde se čita svake godine u nedelju pred Petrovdanski post.