U Novoj Varoši božićna česnica lomljena na trgu

Nova Varoš – U prisustvu velikoj broja Novovarošana, sveštenika i lokalnih zvaničnika, po prvi put, na rekonstruisanom trgu vojvode Petra Bojovića u Novoj Varoši obavljeno je lomljenje božićne česnice. Ona je bila prečnika 120 centimetara koju je za ovu priliku pripremila pekara “Bojić” iz Priboja .

Prvi put česnica lomljena na gradskom trgu, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Za svaki novčić koji su najsrećniji mališani u česnici pronašli dobili su po hiljadu dinara, dok je glavna nagrada bila zlatan dukat. Pre lomljenja česnica je osveštana, prisutnim građanima besplatno je služeno kuvano vino  a nastupio je i trubački orkestar Ivana Đenadića.

Prvi čovek opštine Radosav Vasiljević čestitajući Božić okupljenim građanima, naveo je da je od velikog značaja to što na dan najradosnijeg hrišćanskog praznika svi daju doprinos u očuvanju vere i tradicije.

–  Jezik, zakon i običaji se moraju poštovati svuda u svetu, pa tako i u Srbiji i u našoj Novoj Varoši. Mi upravo večeras poštujemo svoje običaje i zbog toga smo se okupili na tgru da lomljenjem česnice pokažemo poštovanje prema našoj veri i tradiciji – kazao je između ostalog Vasiljević.

Lomljenje česnice privuklo više stotina građana Nove Varoši, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Inače, lomljenje česnice organizovala je Turistička organizacija Zlatar i lokalna samouprava, uz blagoslov Eparhije mileševske.

PP Media

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *