U Novoj Varoši četiri požara

Novovaroški vatrogasci su u protekla dva dana gasili čak četiri požara na otvorenom. Goreli su nisko rastinje i borova šuma, a uzrok svih požara je ljudski faktor.

Goreli borovina i nisko rastinje kod Nove Varoši, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Iz opštinskog štaba za vanredne još jednom apeluju na meštane da prilikom prolećnih radova ne spaljuju biljne ostatke, jer to može imati nesagledive posledice. Neodgovornima slede visoke novčane kazne, dok poljoprivredna gazdinstva za koja se utvrdi da su spaljivala žetvene ostatke mogu izgubiti pravo na podsticajna sredstva u poljoprivredi u periodu od dve godine.

Tri požara su registrovana u samoj Novoj Varoši, a jedan u Bistrici. Požar koji je buknuo Uu četvrtak iznad Mukića jame, zahvatio je dva i po hektara borove šume prema Brdu. Zbog nepristupačnog terena bilo je otežano gašenje, pa je borba sa vatrenom stihijom trajala gotovo ceo dan.

Sezona požara na otvorenom ove godine je znatno poranila. Sunčano i suvo vreme izmamilo je poljoprivrednike u polja, i mada je tek sredina marta uveliko se čiste i livade, njive i pašnjaci. Očišćeno se pali, pa se dim vije na sve strane.

-Spaljivanje biljnih ostataka nema ni jednu korisnu svrhu, već samo ide na štetu poljoprivrednicima, a uz to je i zabranjeno zakonom. Prema Zakonu o zaštiti od požara lice koje je izazvalo požar dužno je da vatrogasno-spasilačkoj jedinici nadoknadi troškove intervenicije u skladu sa posebnim propisom. Prekršajna novčana kazna za fizička lica je 10.000 dinara, a za pravna od 300.000 do milion dinara- kažu u Opštinskom štabu za vanredne situacije.

Varoške novine i PP Media