U Novoj Varoši otvoreni Dani kulture

Nova Varoš – Monodramom o neobičnom i uzbudljivom životu jedne od najvećih srpskih slikarki i borkinja za socijalna i ženska prava Nadeždi Petrović koju u predstavi igra Biljana Đurović i izložbom radova iz bogatog likovnog opusa Dragana Stojkova, sinoć su otvoreni „Dani kulture“ u Domu kulture Jovan Tomić u Novoj Varoši koji će trajati narednih mesec dana.

Foto: A.Rovčanin

Izložbom radova iz bogatog likovnog opusa Dragana Stojkova, slikara, rodom iz Sombora, iza koga su 172 samostalne izložbe i 350 grupnih izložbi, otvoreni su Dani kulture u Novoj Varoši, manifestacija koje se već više od 5 decenija, sa manjim prekidima, organizuje u Domu kulture Jovan Tomić.

– Tu su neki moji raniji radovi, od pre nekih 5, 6 godina, kad sam počeo seriju portreta ličnosti iz kulture….Došao sam sa nekih 20 radova da se predstavim publici, reč je o ulju na platnu – ističe Dragan Stojkov, autor izložbe, koji nije mogao da sakrije oduševljenje novovaroškim krajem i prirodnim lepotama.

A zatim je na pozorišnim daskama izvedena Monodrama Nadežda Petrović koja govori o neobičnom i uzbudljivom životu jedne od najvećih srpskih slikarki. Monodrama je sačinjena od autentičnih pisama Nadežde Petrović, odlomaka iz romana „Boje i barut“ Olgice Cice i izbora poezije Rastka Petrovića i Ljubomira Simovića. Sudeći po aplauzu publike, glumica Biljana Đurović uspela je oživeti slojevitu ličnost slikarke i dobrovoljne bolničarke Nadežde Petrović naročito u vreme obeležavanja stogodišnjice Velikog rata.

Foto: A.Rovčanin

-Dugo sam se bavila ličnošću Nadežde Petrović i razmišljajući iz kog ugla da je predstavim jer njen opus je i umetnički i toliko ljudski da ne može da stane u jednu predstavu. Zato sam se odlučila da otkrijem drugi deo nje, dobrovoljne bolničarke gde samo provejava slikarstvo. Ovo je priča o čoveku, gde umetnost u ratnim okolnostima gubi bitku pred čovekom. U predstavi je prikazan poslednji dan njenog života u sobi valjevske bolnice obolole od pegavog tifusa gde pokušava uprkos svemu da se pridigne i pomogne ranjenicima – kaže Biljana Đurović, glumica.

U narednih mesec dana, publika će imati priliku da uživa u brojnim kvalitetnim programima koje je pripremio Dom kulture Jovan Tomić.

-15. februara grupa Mostar sevdah reunion održaće koncert a 2. marta je na repertoaru muzičko-scenski program „Drumovi“, umetnički omaž Faruku Ibišbegoviću. 17. februara – duo drama Čorba od kanarinca kao i još mnogo interesantnih programa za decu i odrasle – najavila je Mihrija Hadžić, direktorka Doma kulture Jovan Tomić.

Dom kulture „Jovan Tomić“, inače, osmog februara ujedno obeležava i 54 godine postojanja i uspešnog rada, kao ustanova koja je od davne 1969. godine misionar kulturnog preporoda ovog dela Srbije.

PP Media