U Novoj Varoši počela akcija čišćenja divljih deponija

Nova Varoš – Кomunalci su proteklih dana očistili divlje deponije na devet lokacija širom novovaroškog kraja u okviru akcije za čiju je realizaciju Ministarstvo zaštite životne sredine odobrilo dva miliona dinara. Sredstva je na javnom konkursu dobilo još tridesetak lokalnih samouprava u Srbiji, a akcija čišćenja smetilišta će trajati do 15. septembra.

U Novoj Varoši počelo uklanjanje divljih deponija, foto: PP Media

Кako kažu u Ministarstvu, Novovarošani su među prvima zasukali rukave, pa će u ovoj opštini znatno pre roka biti uklonjeno svih 14 smetilišta predviđenih projektom. Učešće opštine u projektu je 500.000 dinara.

-Najviše posla bilo je u Radijevićima prema Šipoviku, a divlje deponije su očišćene i kod česme ispod bivšeg RH centra ‘Zlatar’ i u Draževićima prema Sokolovi. Čistilo se i u Rutošima, kod raskrsnice na Suvom boru na Zlataru, u Vilovima i zaseoku Volujak u Negbini. Akcija je sprovedena i u samom gradu, iznad kuća na Ražištima i u Ulici Oslobodilaca gde je očišćeno smetilište koje neodgovorni pojedinci redovno prave na proširenju preko puta muslimanskog groblja- kaže za „Varoške novine“ Zoran Mirosavljević , šef čistoće u Кomunalnom preduzeću „3. septembar“.

Uklonjeno na desetine kubika otpadi, foto: PP Media

Кomunalci očekuju da će akcija biti okončana u narednih desetak dana. Na očišćenim lokacijama biće postavljene table sa upozorenjem da je zabranjeno bacati smeće.

  • Očistićemo i plato uz magistralu, na ulasku u grad iz pravca Prijepolja, kao i smetilišta na Vioniku i ispod poligona za obuku vozača na Babića brdu. Uklonićemo i smetilište u potoku ispod Petlovca, na lokaciji koja je čišćena i u predhodnim akcijama- kaže Mirosavljević.

Ovo je inače treća akcija koja se u novovaroškom kraju organizuje uz pomoć ovog ministarstva, a u predhodne dve očišćeno je dvadesetak divljih deponija. Uz podršku države lokalne samouprave su u protekle dve godine uklonile 730 od oko 3.500 divljih deponija koliko se procenjuje da ih ima u Srbiji.

-U akciji koja je u toku čistiće se na više od 170 lokacija u 30 lokalnih samouprava. Ministarstvo je opredelilo 80 miliona dinara, čime će se pokriti 80 odsto troškova, dok ostalih 20 procenata obezbeđuju gradovi i opštine. Mi ćemo obilaziti ove lokacije, da bismo se uverili kako teku radovi i koliko će naša zemlja čistije i lepše izgledati nakon njih. Na ovaj način, zajedno sa lokalnim samoupravama, borimo se za čistiju životnu sredinu svih građana, što je strateški cilj Ministarstva i Vlade Republike Srbije – izjavila je Irena Vujović, ministarka za zaštitu životne sredine.

Uklonjeno smeće sa divljih deponija, foto: PP Media

Pored Nove Varoši sredstva na javnom konkursu Ministarstva zaštite životne sredine dobili su i Vršac, Užice, Sombor, Velika Plana, Žabalj, Кladovo, Кruševac, Arilje, Tutin, Bački Petrovac, Plandište, Žitište, Novi Sad, Ražanj, Lebane, Lazarevac, Obrenovac, Niš, Senta, Merošina, Aleksinac, Odžaci, Кula, Prijepolje, Vladimirci, Bela Palanka, Svrljig, Кragujevac i Bačka Palanka.

Varoške novine i PP Media