U Novoj Varoši počela sa radom i druga kovid ambulanta

Nova Varoš – Zbog naglog skoka obolelih i povećanja broja pregleda u poslednjih sedam dana, u novovaroškom Domu zdravlja danas se otvara i druga kovid ambulanta. Radiće svakog dana u periodu od 9 do 15 sati. Smeštena je pored postojeće trijažne jedinice koja prima pacijente sa simptomima na COVID – 19 radnim danima od 7 do 20 sati i vikendom od 8 do 18.

-Ukoliko se stanje sa koronom u predstojećem periodu eventualno pogorša, i ova druga kovid ambulanta radiće u punom kapacitetu – najavljuje dr Branko Popović, direktor Doma zdravlja.

On za „Varoške novine“ ističe da je trenutna epidemiološka situacija izuzetno nestabilna i da Nova Varoš trpi najjači udar korone od početka pandemije.

-Dnevno se u kovid ambulanti obavi više od 50 pregleda, novo inficira u proseku od 12 do 20 Novovarošana, već su popunjene dve trećine lokalnih bolničkih kapaciteta, a isti broj – oko 20 pacijenata, se leči i u užičkoj bolnici. Кliničke slike su u ovom novom „talasu“ korone nešto teže i kompleksnije, dok se starosna i polna struktura, bar u zlatarskom kraju, nisu promenile u odnosu na pređašnje cikluse. Podjednako oboljevaju i žene i muškarci, kao i deca u nešto manjem obimu, a dominira radno sposobna populacija stanovništva starosti od 40 do 65 godina – naglašava dr Popović.

Direktor novovaroške zdravstvene ustanove dodaje da je u zlatarskom kraju proces imunizacije u blagom porastu, ali još uvek nedovoljno da bi se efikasnije borilo protiv ove pošasti. Bar jednu dozu vakcine do sada je primilo 5.800 Novovarošana, od kojih je blizu 300 dobilo i treću dozu cepiva.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, iz Doma zdravlja apeluju na strogo poštovanje epidemioloških mera (nošenje maski, držanje fizičke distance, redukovanje kontakata i okupljanja) , i posebno na imunizaciju.

-Više od 80 odsto obolelih od korone u ovom talasu su nevakcinisani, a gotovo svi na bolničkom lečenju nisu primili cepivo. Među inficiranima ima i imunizovanih Novovarošana, ali su kod njih kliničke slike uglavnom lakše – kaže dr Branko Popović.

Inače, novovaroška zdravstvena ustanova u Zlatiborskom okrugu prednjači po broju vakcinisanih medicinskih radnika. Od ukupno 130 zaposlenih pri ovdašnjoj zdravstvenoj ustanovi, neku od četiri proizvođača cepiva do sada je primilo njih 97.

Varoške novine