U Novoj Varoši počinje rekonstrukcija Osnovne škole „Živko Ljujić”

Rekonstrukcija novovaroške Osnovne škole “Živko Ljujić” počinje u utorak i trajaće, po projektu, osam meseci. Preko vladine Кancelarije za javna ulaganja izdvojeno je 490 miliona dinara za te namene.

Počinje rekonstrukcija OŠ”Živko Ljujić” u Novoj Varoši, foto: Rina A.Rovčanin

-Mi kao odgovorna lokalna samouprav smo uz veliku podršku Ministarstva prosvete uložili mnogo napora i energije u obnovu stare škole, gde je urađen projekat energetske efikasnosti u koji je ministarstvo uložili negde oko 10 miliona dinara. promenjena je stolarija na celoj zgradi i urađena je i termoizolacija. Iz budžeta opštine izdvojena su značajna sredstva za asfaltiranje školskog dvorišta što nas je koštalo 4 miliona dinara i u dve učionice smo uradili međuspratnu konstrukciju. Takođe smo izdvojili i za kompletnu opremu u svih 12 učionica kako stolica za decu i klupa, tako i savremene table sa markerima. Sada stara škola nosima samo takav naziv, a u njoj je sve novo – rekao je predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević.

On se zahvalio vladinoj Кancelariji za javna ulaganja što su prepoznali potrebu lokalne samouprave da im pomognu.

-Škola je stara 45 godina što i nije mnogo, ali zbog materijala iz tog vremena koji su se koristili, zgrada je veoma energetski neefikasna. Sa adaptacijom napravićemo i veliku uštedu u budžetu. Veliki novac smo izdvajali za enrgente, mazut i lož ulje, jer se škola grejala na kotlarnicu koja je goristila to gorivo. Samo smo 2016. na 2017. izdvojili milion evra iz budžeta za energente. Rekonstrukcija neće obuhvatiti samo školu od 3.000 kvadrata već i školsku dvoranu gde će se menjati stolarija, krov, termoizolacija svih zidova i promena radijatora – naveo je Vasiljević.

Kreće rekonstrukcija OŠ Živko Ljujić, foto: Rina A.Rovčanin

Prema njegovim rečima od uštede na energetima opština će moći da izdvaja sredstva za druge projekte, ulice i puteve.

-Ovih dana iz Кancelarije za javna ulaganja očekujemo raspisivanje javne nabavke za vodosnabdevanje Božetića čija prva faza iznosi 138 miliona dinara, kao i za drugu fazu izgradnje savremene kotlarnice na biomasu koja iznosi negde oko 150 miliona dinara – kaže Vasiljević.

Predsednik opštine Nova Varoš istakao je da će se iz budžeta lokalne samouprave izdvojiti jedino 1,5 dinara za nadzor.

Vladimir Borisavljević odgovorni izvođač radova i predstavnik konzorcijuma firmi koje će izvoditi radove na školi zahvalio se Кancelariji na poverenju.

„Odlično smo dočekani i primljeni u Novoj Varoši. Uložili su veliki napor za pripremu objekta za početak. Firme koje će izvoditi radove su Granit plus iz Užica i Standar Iviz grupa iz Beograda. Radi se o izuzetno dobrom projektu, totalna rekonstrukcija je u pitanju a radiće se i sa veoma kvalitetnim materijalnima”, rekao je Borisavljević.

Direktor OŠ „Živko Ljujić” Risto Popović ističe da je odavno početo sa novim režimom nastave zbog adaptacije škole.

„Radujemo se da ćemo posle osam meseci imati konforne uslove za bolji rad. Ovo se uklapa sa strategijom razvoja obrazovanja u RS i u nekom momentu ćemo isputniti uslove za jednosmenski rad, sada ga imamo samo u mlađim razredima. Očekujemo razumevanje i učenika, i roditelja i nastavnika za uslove koji su trenutno a biće i narednih osam meseci. Stariji razredi su u drugoj smeni koja se održava u srednjoj školi, i časosvi im počinju u 14:10, zbog srdnjoškolaca kojima prva smena traje do tog vremena”, rekao je Popović.

On je pomenuo da trenutno škola broji 780 učenika, ali da se taj broj svake godine smanjuje. Prošle godine su imali najveći pad u broju učenika, jer su u prvi razred upisali samo dva odeljenja, dok će ove godine biti upisano đaka za tri razreda.

PP Media i Rina