U Novoj Varoši tradicionalni Dani kulture počinju 8. februara

Nova Varoš – Monodramom o neobičnom i uzbudljivom životu jedne od najvećih srpskih slikarki i borkinja za socijalna i ženska prava Nadeždi Petrović (1873-1915), koju u predstavi igra Biljana Đurović, i izložbom radova iz bogatog likovnog opusa Dragana Stojkova (72), u sredu 8. februara biće otvoreni „Dani kulture“.

Foto: PP Media

Tradicionalna manifestacija koja se u Novoj Varoši, sa manjim prekidima, organizuje već više od pet decenija, trajaće do početka marta. Na programu, u organizaciji Doma kulture „Jovan Tomić“ , naći će se, baš kao i lane, desetak kvalitetnih pozorišnih, muzičkih, filmskih i likovnih sadržaja. Organizatori očekuju dobru posetu, ne samo Novovarošana već i ljubitelja kulturnih dešavanja iz komšijskih opština.

-Insistirali smo na kvalitetu, a ne na brojnosti događaja, imajući u vidu prilično visoke umetničke standarde domaće publike koja, uostalom, i zaslužuje da na sceni i u galerijskom prostoru uživa u profesionalnim ostvarenjima – ističe direktorka Doma kulture Mihrija Hadžić.

Ona za „Varoške novine“ kaže da je umetnički program „Dana kulture“ koncipiran, ali ne i preciziran jer se ovih dana očekuju povratne informacije o eventualnim gostovanjima muzičkih interpretatora, likovnih i pozorišnih stvaralaca i drugih potencijalnih učesnika manifestacije.

-Poznato je, međutim, da će dominirati pozorišni događaji. Planirane su tri predstave, od kojih je jedna za decu, a sve u izvođenju profesionalnih ansambala – pojašnjava Hadžić.

Prema njenim rečima, posetioci manifestacije imaće priliku i da uživaju u dva kvalitetna muzička događaja.

–Jedan je muzičko-scenski program „Drumovi“, umetnički omaž Faruku Ibišbegoviću, a drugi će biti koncert nekog od poznatih interpretatora pop muzike. Кo će to biti, saznaćemo ovih dana. Uskoro će se znati svi detalji programa, sa datumom i satnicom – kaže Hadžić.

Ni ove godine, kako obećavaju organizatori, tokom trajanja manifestacije neće izostati filmske projekcije, koje su nakon korone ponovo počele da pune lokalnu bioskopsku salu.

Dom kulture „Jovan Tomić“, inače, osmog februara ujedno obeležava i 54 godine postojanja i uspešnog rada, kao ustanova koja je od davne 1969. godine misionar kulturnog preporoda ovog dela Srbije.

Varoške novine i PP Media