U novovaroškom Domu zdravlja preventivna provera šećera i masnoće u krvi

Nova Varoš – Predstojećeg vikenda u Domu zdravlja u Novoj Varoši se nastavlja serija preventivnih pregleda. U nedelju 7. aprila građani će moći da u periodu od 8 do 15 sati izmere krvni pritisak i provere vrednosti glukoze, triglicerida i holesterola u krvi.

Foto: A.Rovčanin

Kao i tokom prethodnih akcija, za pregled i laboratoriju nije potreban uput, prethodno zakazivanje, a ni zdravstvena knjižica.

-Građani će se ovog puta, kao i pre dva vikenda, javljati lekaru u Službi za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva (Opšta praksa), koji će im izmeriti krvni pritisak i uputiti na ciljane laboratorijske analize – pojašnjavaju za „Varoške novine“ u Domu zdravlja.

Zdravstveni radnici apeluju na građane i građanke da se odazovu pozivu jer je, kako ističu, prevencija i rana dijagnostika ključna u lečenju svih bolesti.

-Bolesti srca i krvnih sudova vodeći su uzrok obolevanja i umiranja u Srbiji i na teritoriji Zlatiborskog okruga. U većini slučajeva kardiološki poremećaji izazvani su faktorima koji se mogu kontrolisati i lečiti, pre svih visok krvi pritisak, gojaznost, pušenje, nedovoljna fizička aktivnosti – kaže dr Branko Popović, direktor Doma zdravlja u Novoj Varoši.

Ova, kao i sve prethodne akcije realizovaće se u 170 zdravstvenih ustanova širom Srbije.

-Ministarstvo zdravlja ovim želi da ukaže na značaj prevencije i da omogući pristup preventivnoj zdravstvenoj zaštiti što većem broju stanovnika – navodi se u saopštenju iz ovog resora.

Varoške novine i PP Media