U Priboju otvorena izložba posvećena Nikoli Tesli

Priboj – Utorak je u Priboju svečano otvorena izložba „Nikola Tesla u svom i našem vremenu“. Ova izložba je organizovana u saradnji Muzeja Nikole Tesle i Zavičajnog muzeja Priboj. Vizuali prikazani na panelima predstavljaju priču o životu i delu jednog od najvećih naučnika, sa posebnim osvrtom na njegovo poreklo i porodicu.

Foto: MNT

Delo Nikole Tesle, koje se može podeliti na tri segmenta (indukcioni motori i polifazni sistem, struje visoke frekvencije, mašinstvo), prate radni modeli koji prikazuju neke od Teslinih najvažnijih pronalazaka kao što su indukcioni motor sa rotorom u obliku diska, „Kolumbovo jaje“, Teslin transformator i Teslina pumpa. Postavku dopunjuju i makete nekih od najvažnijih Teslinih projekata kao što su hidrocentrala na Nijagarinim vodopadima, laboratorija u Kolorado Springsu i čuveni toranj na Long Ajlendu.

Posetioci će moći da pogledaju i autorski film o životu čuvenog naučnika.

Izložbu su otvorili: Boris Mrdović, predsednik Skupštine Opštine Priboj, Dušica Raković direktorka Zavičajnog Muzeja Priboj i Ivona Jevtić, direktorka Muzeja Nikole Tesle. Na svečanom otvaranju postavke, osim građana i muzejskih stručnjaka bili su prisutni i direktori škola, javnih preduzeća, direktori ustanova kulture i predstavnici opštinske vlasti. Izložba će biti postavljena u Zavičajnom muzeju Priboj od 11. aprila do 9. maja 2023. godine.

Muzej Nikole Tesle često organizuje izložbe po celoj Srbiji sa ciljem da kultura i nauka budu dostupne svima, posebno deci školskog uzrasta. U prethodnih godinu dana otvorili smo izložbe u Novi Sadu, Prijepolju, a uskoro nas očekuje gostovanje u Užicu. Za kraj godine dogovaramo i otvaranje izložbe u Narodnom muzeju u Kruševcu.

U narednom periodu planiramo da intenziviramo gostovanja po našoj zemlji prvenstveno da bi svi koji su zainteresovani za život i delo Nikole Tesle, a nisu u mogućnosti da dođu u posetu muzeju, imali priliku da saznaju nešto o njemu i o kulturnom blagu koje se baštini u srcu Beograda.

PP Media