U četvrtak promocija knjige „Starovlaška riznica“ Dragoljuba Gagričića

Nova Varoš – „Starovlaška riznica“ naziv je pete po redu knjige Dragoljuba Gagričića, novinara „Večernjih novosti“ u penziji. Кnjiga je svetlost dana nedavno ugledala u izdanju Istraživačko-izdavačkog centra „Stari Vlah“ iz Beograda, a njena promocija je u četvrtak 27. aprila u 18 časova u Domu kulture „Jovan Tomić“ u Novoj Varoši.

U četvrtak promocija nove knjige Dragoljuba Gagričića,foto: Varoške novine

Pored autora, o knjizi će govoriti i Milomir Кragović, književnik i recezent knjige, a u programu učestvuju i članovi dramske i recitatorske sekcije OŠ „Živko Ljujić“.

Gagričić i ovom knjigom nastavlja tradiciju pređašnjih – među stranice štiva sabira zrnca narodnog umovanja sa duhovitom poentom. Ovog puta među korice knjige, na 220 stranica, stalo je 420 anegdota, 340 poslovica, oko 2.000 izreka, više od 260 zagonetki, kao i preko 300 kletvi. Reč je o rukovetima narodnog stvaralaštva, za koje sam autor kaže da su „spomeni duži od života“.

-I nova knjiga je pokušaj da se za pokoljenja sačuvaju biseri narodnog duha, pomalo skrajnuto ili zaboravljeno blago iz predanja i narodnog pamćenja, što se još ponegde prenosi s kolena na koleno i što je zapisano sa usana darovitih kazivača tokom pet decenija dugog novinarskog zanata, a pri susretu i viđenjima u vrletima i varošima Starog Vlaha – smatra Gagričić.

„Starovlaška riznica“ je i svojevrsni omaž starovlaškim šeretima. Oni su za Gagričića već decenijama neiscrpna inspiracija i motivacija, a njihova kazivanja prave male slike života i vremena. Autorovi junaci su otresiti, lukavi, dovitljivi, duhoviti, izvrsni poznavaoci ovdašnjeg mentaliteta, i to bez olovke i računaljke… Na svoj način čitaju i opisuju životne neprilike i prate čitavu plejadu likova – od čobana i ratara, planinki i snaša, drvoseča i šumara, rabadžija, preko odbornika, činovnika, dosveštenika i naravno vlasti. Bez zle namere i teških reči, uspevaju da ismeju sve naše zablude, nakaradnosti, primitivizme, ostrašćenosti …

„Starovlaška riznica“ je štampana u novopokrenutoj biblioteci „Ognjište“.

Bibliograf Dobrilo Aranitović je recenzent knjige „Starovlaška riznica“. Fotografije su iz arhive autora, dok se o dizajnu, štampi i pripremi pobrinula „Кuća štampe“ iz Zemuna. Donatori knjige su dvojica Novovarošana u Beogradu – biznismen Milorad Miško Stevović i publicista Milinko Mića Bujišić.

Varoške novine i PP Media