U Priboju promovisan projekat Mreže zelenih staza Zapadnog Balkana na trasama napuštenih železničkih pruga

Pribo/Rudoj – U  prostorijama Start ap centra u Priboju promovisan je projekat Mreže zelenih staza Zapadnog Balkana na trasama napuštenih železničkih pruga koji sprovodi Udruženje “Jugo cikling kampanja” a finansira EU i Fond za Zapadni Balkan.

Foto: PP Media

Pored predstavnika Udruženja Jugo cikling kampanja,  završnoj prezentaciji projekta Mreže zelenih staza Zapadnog Balkana na trasama napuštenih železničkih pruga prisustvovali su predstavnici rukovodstva opština Priboj i Rudo kao i predstavnici civilnog sektora. Udruženje “Jugo cikling kampanja”  ima za cilj da se iskoriste trase starih, napuštenih železničkih pruga u Srbiji, Crnoj Gori i BiH i od njih naprave  zelene biciklističke staze kako bi se formirala njihova mreža na prostoru bivše Jugoslavije i tako biciklističkim putem spojila trasa Zapadnog Balkana.

U planu je da se objekti starih železničkih stanica pretvore u turističke objekte a već postoji ideja  da se stari železnički most na Uvcu rekonstruiše i pretvori u prvi biciklistički granični prelaz izmedju Srbije i BiH. Susedne i pobratimske opštine Priboj i Rudo su u minulim godinama već radile neke projekte pešačko-biciklističkih staza trasom napušte železničke pruge. Kako objašnjava pomoćnik predsednika opštine Priboj, Miralem Gogalić, ideja o pešačko-biciklističkoj stazi od Priboja do opštine Rudo je ogroman turistički potencijal za obe opštine, koji uz znatna ulaganja i ulazak u EURO VELO ROUTS bi privukao i dosta stranih turista u ove krajeve.

Foto: PP Media

Projekat Mreže zelenih staza Zapadnog Balkana na trasama napuštenih železničkih pruga finansiran je od strane Fonda za Zapadni Balkan u okviru četvrtog poziva koji je bio raspisan ove godine.

Ceo koncept i ideja ovog projekta se zasniva na tome da definiše staru prugu od mesta Beograd, Valjevo, Užice, Mokra Gora, Zvornik, Sarajevo, Mostar, Dubrovnik, Herceg Novi i Zelenika i da se ta trasa predloži da bude deo evropskog projekta ‘EvroVelo rout’ koje promoviše Evropska biciklistička federacija”.

PP Media