U Priboju uskoro počinje izgradnja gradske toplane

Opština Priboj u utorak, 8. septembra izdala je građevinsku dozvolu za gradnju nove gradske toplane na biomasu. Nakon toga, sa svim učesnicima u projektu sastanak na kome su sumirane dosadašnje aktivnosti i izvršene poslednje pripreme pred početak gradnje nove toplane.

Poslednje pripreme pred početak gradnje toplane na biomasu u Priboju

-Prema planu gradnja nove toplane počinje 21.septembra, čime se krunišu višegodišnji napori da se obezbedi ova kapitalna investicije – ističe Saša Vasilić, zamenik predsednika opštine Priboj i dodaje, da na taj način, Priboj prvi u Srbiji gradi gradsku toplanu na drvnu biomasu, a uz opštinu Mali Zvornik, biće prva lokalna samouprava u zemlji koja će dosadašnja fosilna goriva u potpunosti zameniti biomasom.

-Građani Priboja dobiće kvalitetno i kontinuirano grejanje svih 24 sata, plaćaće onoliko koliko potroše, značajno će se smanjiti i potrošnja energenata,a na taj način ostvariće se i zančajne uštede u opštinskom budžetu – zaključuje Vasilić.

Nova gradska toplana u Priboju trebalo bi da bude izgrađena do 1.oktobra naredne godine kada će biti stavljena u probni rad, a predaja JP „Toplna“ prema projektu obaviće se 20.januara 2022.godine.

Buduća toplana biće snage od 8 MW na biomasu, a imaće i dva rezervna kotla na lož ulje, ukupne snage 15 MW. Vrednost ove investicije je 5.250.000 evra. Izvođač radova je konzorcijum Južna Bačka iz Novog Sada.

Projekat izgradnje gradske toplane na biomasu podrazumeva i kompletnu rekonstrukciju toplovoda u Priboju i izgradnju novih podstanica. Tender za rekonstrukciju toplovoda vredan 1.050.000 evra je završen, izvođač će biti beogradska firma „Кonvar“, tender za zamenu podstanica je u toku, a vrednost posla je 754.000 evra. Radovi će početi u aprilu naredne godine, nakon završetka predstojeće grejne sezone.

Pored postojećih korisnika, nova toplana omogućiće priključke i drugim zainteresovanim potrošačima u Priboju.

PP Media

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *