U prijepoljskom selu Ivanje zavejane kuće starih i bolesnih: Uz pomoć traktora i humanih meštana dopremljene osnovne namirinice i lekovi do nemoćnih ljudi

Prijepolje – Teška situcija izazvana snežnim padavinama i dalje je u prijepoljskim selima. Visina snežnog pokrivača u pojedinim delovima je i preko 50 centimetara, a putevi su potpuno neprohodni.

Traktorima očistili put do starih i bolesnih, foto: Rina

U selu Ivanje u odsečenim domaćinstava žive stari i bolesni, pa su se meštani u sardnji sa loklanom samoupravom organizovali kako bi im se očistio put.

„Jedino prevozno sredstvo koje ovde sada može prići je traktor. Čistili smo put do nekih pet kuća koje su najkritičnije, jer u njima žive bolesni kojima smo odneli hranu i lekove. Кad je sneg sve okovao, oni su potpuno nemoćni.U jednom domaćinstvu dvoje meštana je zaraženo korona virusom i njima smo odneli neophodne namirnice“, rekao je za RINU Gojko Кoković koji je učetvovao u čišćenju.

U Ivanju zavejano nekoliko staračkih domaćinstava, foto: Rina

Traktorima su uspeli da očiste prilaz za deset kuća, a još dosta je ostalo zavejano. Put je delimično prohodan, pa sanitet vrlo teško da bi mogao da se probije kroz snežene nanose.

„U selu je bio i smrtni slučaj. Jedan meštanin preminuo je od korone u pribojskoj bolnici, put mora da se bar malo pročisti kako bi pokojnik mogao biti sahranjen. Jako teška situcija ponavlja se svake zime. Pada veliki sneg, a neki putevi ostaju potpuno neprohodni do proleća“, kaže Кoković.

Zbog neuspelog tendera opština Prijepolje ovu zimu dočekala je bez adekvatne mehanizacije, pa je sneg osim na brdsko-planinskom zadao probleme i u gradskom pordučju. Iz Beograda je u Prijepolje stigao jedan kamion za čišćenje snega, koji će biti od velike pomoći u teškim uslovima.

Rina i PP Media