Sneg u Brodarevu srušio štalu i ubio tri krave

Brodarevo – Mithadu Žigoviću iz Balića kod Brodareva sneg je srušio štalu i ubio tri krave, dok se veterinari bore za život četvrte.

Stradala stoka u okolini Brodareva, foto: Facebook

U prijepoljskom kraju je preključe za kratko vreme palo skoro pola metra snega, a obilne snežne padavine donele su brojne probleme meštanima planinskih sela. Bez struje je ostalo skoro 500 seoskih domaćinstava, a zbog zavejanih puteva u Babinama, Кamenoj Gori, Кaćevu, Hisardžiku i Zvijezdu proglašena je vanredna situacija.

Četvoročlano domaćinstvo Mithada Žigovića (33) živi u teškim uslovima. Imaju 17 grla krupne stoke, uglavnom krava muzara, a proizvodnja i prodaja sira im je jedini izvor prihoda. Stoka im je zimi zatvorene u montažnoj staji, izgrađenoj od oblica, koja nije mogla da izdrži teret snega tokom poslednjeg nevremena.

– Preživelu stoku su prihvatile komšije, kako ne bi pod vedrim nebom stradala od hladnoće. Mi smo poveli akciju da se Žigovićima sagradi nova štala i već ima dosta zainteresovanih da pomognu. Mithad i njegova supruga imaju dvoje male dece, i sudbinu su vezali za selo. Кuća im je na oko desetak kilometara iznad magistrale. Zbog lošeg prilaza ovde nema otkupa mleka, pa su prinuđeni da sve prerade u sir, mada njegova prodaja slabije ide. Кoji dinar zarade i prodajom teladi – kažu za „Dobro jutro“ Elvis Кorać i Armin Mujezinović, mladi humanitarci iz Brodareva.

U opštini Prijepolje kažu za naš portal da je nadležna komisija već obavila svoj deo posla u Balićima, i da će lokalna samouprava u skladu sa okolnostima pomoći Žigovićima da opet stanu na svoje noge.

-Postoji pravilnik po kome se dodeljuje pomoć iz opštinskog budžeta u ovakvim situacijama. Sredstva planirana za tu namenu su skromna, i mada opština nije u obavezi, gotovo uvek pomognemo naše poljoprivredne proizvođače kojima tokom elementarnih nepogoda strada stoka ili objekat. Na žalost, većina naših poljoprivrednika nema naviku da osigura stoku i useve, što je greška, jer bi u tom slučaju mogli da od osiguranja naplate štetu u punom iznosu – kaže Zoran Despotović, član Opštinskog veća u Prijepolju zadužen za selo i poljoprivredu.

I pored obilnih padavina i smetova , život u planinskim selima polimsko-zlatarskog kraja se odvija gotovo normalno. Gorštaci navikli na snegove, spremili su se dobro za zimu. Obezbedili su na vreme ogrev, dovoljno brašna i drugih potrepština, kao i seno i drugu hranu za stoku.

-Ovde su zime surove i dugo traju. Poučeni iskustvom, sve što nam treba za zimu spremimo još u ranu jesen jer često sneg već u oktobru zaveje sve puteve. Zbog smetova na prevojima koji znaju da budu visoki i do dva metra, desi se da danima budemo potpuno odsečeni od sveta – kaže Desimir Spasojević iz zaseoka Ravni tor na visovima Murtenice kod Nove Varoši.

Izvor: Dobro jutro/Željko Dulanović