U Prijepolju obeležena godišnjica otmice u Štrpcima

U Prijepolju je održana komemoracija povodom 26 godina od zločina u Štrpcima kada su pripadnici Vojske Republike Srpske  izveli iz voza koji je sobraćao na relacij Beograd-Bar,  20 putnika  civila nesrpske nacionalnosti. Među otetima i kasnije ubijenim cilvilima, nalazilili su se građani, Prijepolja, Bijelog Polja, Beran i Podgorice. Komemoracija je počela  prijemom porodica otetih putnika kod predsednika opštine, nakon čega je održan mimohod sutnje i komemorativni skup kod spomen obeležja u Šarampovu.

Ističući značaj procesuiranja svih koji su imali udela u ovom zločinu, predsednik opštine Prijepolje Dragoljub Zindović sa saradnicima je prilikom razgovora sa porodicama nastradalih, uručio simboličnu novčanu pomoć koju tradicionalno dodeljuje lokalna samouprava.

Pitanja porodica otetih i ubijenih ista su i nakon 26 mučnih godina čekanja na pravdu i na zemne ostatke svojih najmilijih, kao i nedodeljeni statusa civilnih žrtava rata.

Predsednik opštine Dragoljub Zindović primio porodice otetih iz voza foto www.ppmedia.rs G.Reković

Vence na spomen obeležje položili su delegacije opštine Prijepolje, Bošnjačkog naicionalnog vijeća, grada Novog Pazara, Sandžačke demokratske partije,  Fonda za humanitarno pravo i  Žena u crnom, kao i mnogobrojni građani koji su se okupili da odaju poštu nastradalim u otmici u Štrpcima.

Uz komemoracije u Bijelom Polju i Prijepolju danas su svoj skup protesta protiv neprocesuiranja odgovornih organizovali  i Fond za humanitarno pravo, Sandžački odbor za ljudska prava,  Žene u crnom i Inicijativa mladih za ljudsak prava, koji su se okupili na glavnoj železničkoj stanici u Beogradu u tačno vreme otmice  15 časova i 48 minuta.

PP Media Goran Reković