U Prijepolju tokom pandemije višestruko porasla prodaja poljoprivrednih mašina

Prijepolje – Pandemija izazvana koronom ugrozila je srpsku ekonomiju, a neke privredne grane dovela na rub propasti. Međutim, postoje delatnosti u kojima se prodaja višestruko uvećala, a firme iz te branše su drastično povećale poslovanje.

Sve manje mašina na stanju u firmi Radulović doo, foto: A.Rovčanin

Naime, prodaja traktora, poljoprivrednih mašina i mehanizacije u prijepoljskom kraju utrostručena je tokom pojave pandemije. Jovan Radulović, vlasnik firme “Radulović doo”, kaže da je tokom minula četiri meseca prodao više traktora i poljoprivrednih mašina nego tokom prethodne tri godine. On navodi da je do rasta prodaje došlo jer se veliki broj ljudi vratio na selo i posvetio poljoprivredi. Ali ipak, smatra da je ključno to što država mnongo ulaže u razvoj poljoprivrede, te se zahvaljujući subvencijama lako dolazi do mašina.

– Vlada Srbije i Ministarstvo poljoprivrede subvencionišu sa 65% nabavku kompletne poljoprivredne mehanizacije, što je dovelo do naglog skoka prodaje. Mi sada imamo problem, jer domaći proizvođači ne uspevaju dovoljno brzo da proizvedu mašine, a one koje nam stižu iz uvoza takođe dugo čekamo – kaže privrednik Jovan Radulović i u šali dodaje da mu je lakše da nađe kupca za traktor nego da ga nabavi od proizvođača.

Da je pomoć države od presudnog značaja za nabavku mehanizacije saglasan je i poljoprivrednik Borko Brajović, iz prijepoljskog sela Kula.

Borko Brajović – do novog traktora uz državnu pomoć, foto: A.Rovčanin

– Pre mesec i po sam kupio nov traktor i iskoristio podsticaj države, koja mi je vratila 65% uloženog novca. Da nije bilo te pomoći ne bih se smeo usuditi na taj korak, da nabavim novu mašinu – tvrdi Brajović.

Inače, pored države svake godine i lokalna samouorava značajna sredstva iz svog budžeta izdvaja za razvoj poljoprivrede. U prijepokjskom kraju nakon ekspanzije malinarastva, sve više seljaka okreće se stočarstvu ili organskoj proizvodnji zdrave hrane.

Novosti i PP Media

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *