U Prijepolju uličnom akcijom obeležen Nacionalni dan bez duvanskog dima

Prijepolje – Povodom Nacionalnog dana bez duvanskog dima, aktivisti Kancelarije za mlade u saradnji sa Crvenim krstom u Prijepolju u ponedeljak su na platou ispred Doma kulture delili voće kao simbol zdravlja i propagandni materijal u cilju podizanja svesti mladih  o štetnosti duvana na zdravlje.

Ilustracija

U Srbiji se pod sloganom “365 dana bez duvana” obeležava 31. januar – Nacionalni dan bez duvana. Ove godine, pored ukazivanja na štetne efekte upotrebe duvana i duvanskih proizvoda i izloženosti duvanskom dimu, posebno se naglašava značaj prestanka pušenja. U cilju unapređenja informisanosti opšte javnosti o posledicama pušenja i pasivnog pušenja po zdravlje, aktivisti KZM u saradnji sa Crvenom krstom u Prijepolju danas su organizovali akciju na platou ispred Doma kulture.

Upotreba duvana i duvanskih proizvoda je drugi vodeći faktor obolevanja od kardiovaskularnih bolesti, odmah iza povišenog krvnog pritiska, a povećava rizik obolevanja i od bolesti disajnih puteva i od malignih oboljenja. Posebno osetljiva populacija su mladi. Rano otpočinjanje pušenja povezano je sa intenzivnijim pušenjem u odrasloj dobi i češćom pojavom zdravstvenih problema povezanih sa pušenjem i brojnim hroničnim nezaraznim oboljenjima tokom života. 

PP Media