U regiji Zapadne Srbije turistički promet veći nego prošle godine

Turistička regija Zapadne Srbije jedna je od najposećenijih i najbolje organizovanih u Srbiji. Osim zajedničkog turističkog proizvoda i nastupa na sajmovima,stalno unapređuju svoj rad novim saznanjima. Godišnja konferencija koja se održava na Tari prilika je i za bilans letnje i najavu zimske sezone.

Planine Zlatibor, Zlatar i Tara, reke i jezera, Mokra gora s „ćirom” i Drvengradom, kućica na Drini, manastiri, etno-sela – delovi su mozaika raznovrsne i zanimljive ponude regije koja iz godine u godinu privlači sve više gostiju.

Ovogodišnji promet u letnjoj turističkoj sezoni za 10 odsto veći je nego lane. Najviše gostiju bilo je na planinama, ali su pravi turistički hit i nove, dobro osmišljene rute koje omogućuju obilazak više mesta, što savremeni turizam i zahtevni gosti sve više traže.

„Ono što je značajno da je ove godine ‘čarobni turistički prsten” počeo da funkcioniše -krstarenje Drinom, poseta Mokroj gori, Višegradu, planini Tari. Imamo povećano interesovanje turista iz Kine što je rezultat ukidanja viza. Mnogo ih je bilo ove godine kod nas i uopšte povećanje broja stranih turista”, istakao je Miroslav Rađen, direktor TO Regije Zapadna Srbija.

Posle uspešnog leta u toku su poslednje pripreme za novogodišnje praznike za koje će, prema najavama, planine opet biti pune. Najviše gostiju biće na Zlatiboru gde je već sada teško naći slobodno mesto za praznike.

Mesto više traži se i na Zlataru, koji se poslednjih godina turistički probudio, a mnogo je zainteresovanih i za Taru. Za zimsku sezonu svi se uveliko pripremaju i priželjkuju dovoljno prirodnog snega, iako na skijalištima na sve tri planine postoji i veštačko osnežavanje.

„Mi se iskreno trudimo da obezbedimo gostima koji dođu na Zlatar, obezbedimo što više sadržaja. Ako budemo imali sreće i da vremenske prilike budu povoljne i da bude dovoljno snega nadamo se vrlo uspešnoj zimskoj turističkoj sezoni”, ističe Branko Pucarević, direktor TO Zlatar.

Nevena Drobnjak, šef odseka za marketing VU „Tara” kaže da je Tara veoma tražena destinacija tokom zimskih meseci:

„Naročito tokom februara, odnosno zimskog raspusta i sretenjskih praznika, i pripremili smo gostima dnevnu i večernju animaciju.”

Za zimsku sezonu gosti na planinama biće uglavnom domaći i iz zemalja u okruženju dok je letnja sezona rezervisana za brojne grupne i pojedinačne turiste sa svih kontinenata.
Izvor: RTS Slavica Jovanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *