U Srbiji nigde nema obuke za D1

Srbija nema nijednu auto-školu koja organizuje obuku za upravljanje kombijem za prevoz putnika. Auto-škola u Bečeju je bila jedina gde se sticala dozvola kategorije D1, ali su ti časovi obustavljeni pre nešto više od mesec dana.

Na ovaj potez, kako objašnjavaju u bečejskoj auto-školi “Leson”, bili su prinuđeni zbog propisa.

– Za prethodnih četiri, pet godina imali smo samo dva kandidata za dobijanje kategorije D1. Ovde na obuci je bio čovek zaposlen u jednoj ambasadi i još jedan Beograđanin – kaže Marijan Vuković, vlasnik auto-škole “Leson” iz Bečeja i ističe da su spremni da uvedu obuku za kategoriju D1, kada se za to ponovo steknu uslovi.

Do tada, obuka za polaganje D kategorije za autobus se organizuje bez problema. Kako su nam objasnili, pre polaganja za D kategoriju, neophodno je da kandidat ima položenu C kategoriju, a za sticanje D1 kategorije, prethodno je potrebno da poseduje vozačke dozvole C1 kategorije najmanje dve godine i punih 20 godina života. Sa navršenom 21 godinom, kandidat ima pravo sa izađe na praktični ispit.

Vozačka dozvola D1, po rečima Marijana Vukovića, potrebna je vozačima mini-autobusa. To su vozila do 16 mesta za sedenje i dužina vozila ne prelazi osam metara.

Izvor: Novosti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *