U sredu obeležavanje 76. godišnjice Prijepoljske bitke

Prijepolje – Komemoracijom i polaganjem venaca na spomen-kompleksu „4. decembar“ u Šarampovu u sredu 4. decembra biće obeležena je 76. godišnjica Prijepoljske bitke, jedne od najtragičnijih bitaka u Drugom svetskom ratu u kojoj je poginulo oko 500 boraca. Polaganje venaca predviđeno je tačno u podne, a nakon toga prisutnim građanima obratiće se zvaničnici.

Detalj sa prošlogodišnjeg obeležavanja godišnjice Prijepoljske bitke, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Napadom na Prijepolje 4. decembra 1943. godine započela je 6. po redu ofanziva Nemaca i domaćih izdajnika protiv NOV Jugoslavije, nazvana „КUGELBLITZ“, a u istoriji poznata kao Limsko-Drinska operacija. Tog 4. decembra najžešći udar je bio na Drugu proletersku i Prvu šumadijsku brigadu. Samo u jednom danu, braneći prodor neprijatelja prema Pljevljima i komandi Drugog udarnog  korpusa, oblasnom komitetu КPJ, bolnici bezmalo 300 boraca ove dve brigade položilo je svoje živote na oltaru otadžbine braneći čast, dostojanstvo i slobodu svoje zemlje i naroda. Ukupni gubici NOVJ tih nekoliko dana su bili blizu 500 pogunulih.

Nemaca i izdajnika je poginulo više nego toliko. Istoričari su ovu bitku nazvali Prijepoljski termopili,a herojizam partizana upoređuju sa Staljingradskom,Cerskom,Кolubarskom… bitkom.

PP Media