U subotu 10. Kosačka moba u Kamenoj Gori       

Prijepolje – Jubilarna, deseta po redu Kosačka moba u Кamenoj Gori održaće se u subotu 15. jula u organizaciji Udruženja građana „Majkina duša“ i Turističke organizacije Prijepolje. Očekuje se učešće kosača iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Кosiće se livade u Šainovom kraju u Кamenoj Gori u etno domaćinstvu „Majkina duša“.

Foto: A.Rovčanin

Organizatori manifestacije Udruženje građana „Majkina duša“, njen predsednik Željko Кijanović, na čijem imanju će se održati maninfestacija, i Turistička organizacija Prijepolje imaju želju da turističku ponudu Кamene Gore i Prijepolja obogate sadržajima koji narodne običaje čuvaju od zaborava.

 – Etno domaćinstvo i Udruženje “Majkina duša” uz pomoć Turističke organizacije Prijepolja, pripremili su prigodan program manifestacije i uslove da se kosači iz cele bivše Jugoslavije okupe i ponovo ožive mobu, kao tradiciju naših predaka i nematerijalne kulturne baštine Polimlja, kroz običajna okupljanja, rodbinsko-komšijskih i kulturološko-socioloških veza, uz koje su se nekada završavali svi poslovi, održavale veze između meštana i sklapala prijateljstva – kaže ispred organizatora Željko Kijanović.

Foto: A.Rovčanin

On je pozvao što veći broj posetilaca da dođe u Kamenu Goru i  uživaj u čarima zaboravljenih običaja predaka.

Program počinje prijavom učesnika mobe od 9 do 10 časova. U 10 časova krenuće tradicionalni defile kosača nakon koga će do 11 časova svi prijavljeni moći da oprobaju veštinu i snagu u revijalnom delu mobe.

– Očekuje se negde između 30 i 40 učesnika. Većinja njih imaju velikog iskustva u takmičenjima u celom regionu. Dolaze najbolji kosači iz okruženja, a ima naznaka da će biti i drugih ljudi sa strane – kaže direktor TO Prijepolje Petar Vasiljević.

Petar Vasiljević, direktor TO Prijepolje, foto: A.Rovčanin

Stručni žiri će kao i uvek odbarati najbolje koji će u 11 časova učestvovati u takmičarskom delu za najboljeg kosača 10. Kosačke mobe Kamena Gora. U 12 časova je planirano proglašenje najboljih i tradicionalni Kosački doručak. Od 15 časova planirana je vuča balvana, dok će u 16 časova biti održano nadmetanje u bacanju živog jajeta.

Za završnicu manifestacije planiran je kulturno-umetnički programu nakon kog sledi narodno veselje.

PP Media