U Zapadnoj Srbiji povećan broj noćenja turista za 15 odsto

Čajetina/Nova Varoš/Prijepolje – Turistički uposlenici iz zapadne Srbije sumiraju rezultate u godini na izmaku. Na Zlatiboru se održava 7. konferencija Turističke organizacije Regije Zapadna Srbija, u okviru programa prekogranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine. Uz turističke radnike iz ovog regiona Srbije učestvuju i gosti iz Tuzle, partneri Užica u prekograničnim projektima.

Foto: A.Rovčanin

„Aktivni odmor i eko turizam su najznačajniji turistički proizvodi u Regiji Zapadne Srbije i korona je pokazala da će ljudi u narednom periodu sve više želeti odmor u očuvanoj prirodi i zaštićenim područjima”, rekao je direktor TO Regije zapadna Srbija Miroslav Rađen.

Mi možemo da se pohvalimo da imamo veoma raznovrsne sadržaje a i tema ove konferencije je kako unaprediti našu celokupno turističku ponudu kada je u pitanju boravak na otvorenom. Radimo i projekat prekogranične saradnje sa Bosnom i Hercegovinom preko eko kampova unapredimo ovaj turistički proizvod. Srećni smo jer bez odličnog umrežavanje kako sa ostalim regijama tako i u Srbiji nema i većeg priliva stranih turista, navodi Miroslav.

Foto: A.Rovčanin

U celoj Regiji Zapadne Srbije imaju uređene pešačke, planinarske i biciklističke staze koje spajaju više destinacija i regija.

„Imamo i četiri zip lajna kao i izmajmljivanje kajak i sup daski na našim jezerima, takođe imamo rafting i splavarenje. Imamo i aktivnosti koje mogu da upražnjavaju i turisti koji nemaju prethodnu fizičku spremnost, ali i za ove koji su u punoj formi”, kazao je Rađen.

Prema njegovim rečima ovom godinom su veoma zadovoljni jer je turistički promet veći u odnosu na prošlu godinu za 15 odsto.

Saradnja Turističke organizacije Prijepolje sa Regijom zapadne Srbije ogleda se kroz brojne projekte koje je sama Regija organizovala.

Foto: A.Rovčanin

„Jedan od njih je i sa gradom Tuzlom, koji našoj opštini donosi eko kamp koji će biti postavljen na određenoj lokaciji. Ono što nas svakako očekuje u narednoj godini jeste nastavak saradnje i njeno produbljivanje u smeru prekograničnih projekata koje podržava EU, a tiču se Crne Gore i Bosne i Hercegovine kao i naše Srbije. Kada je reč o turističkoj sezoni opštine Prijepolje, primetan je uzlazni trend posete turista. Broj noćenja svake godine raste, tako da je evidentno da je sve više vlasnika koji proširuju svoje smeštajne kapacitete, pre svega u seoskim domaćinstvima. Sve se više priča o Prijepolju kao destinaciji, pa je saradnja sa Regijom i kroz projekte prekogranične saradnje itekako daje rezultate”, kazao je Petar Vasiljević, direktor TO Prijepolje.

Branko Pucarević direktor TO Zlatar zahvalio se resornom ministarstvu koje im je sa mnogo novca pomoglo da razviju projekte kako lokalnih turističkih organizacija tako i one koji su implementirane u Regiju zapadne Srbije i prekograničnoj saradnji.

Foto: A.Rovčanin

„Zlatar je spreman za nastupajuću zimsku sezonu a u okviru hotela Panorama imamo organizovan i doček Nove godine”, rekao je Pucarević.

PP Media i GZS