Učesnici Mileševske kolonije posetili Priboj

Prijepolje/Priboj – Učesnici jedne od tri najstarije umetničke kolonije u našoj zemlji, Mileševske kolonije, koju organizuje Dom kulture Prijepolje pod pokroviteljstvim Ministarstva kulture i informisanja, posetili su i opštinu Priboj.

Već dokazani umetnici, ne samo iz naše zemlje, različitih profila, od slikara do vajara, među kojima su i dva dekana Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, 20. avgusta, posetili su manastir Sv.Nikola u Pribojskoj Banji, bili su  u prilici da  razgledaju i jednu od najznačajnijih riznica SPC, a u pribojskom Zavičajnom muzeju obišli su stalne postavke i posetili  porodičnu kuću  hidrologa svetskog glasa, prof.dr Vujice Jevđevića, koju je zaveštao svom rodnom gradu.

Mileševska kolonija je koncipirana tako, da umetnici tokom svog sedmodnevnog boravka u manastiru Mileševi, Prijepolju i ovom kraju, ne stvaraju svoje radove na licu mesta, već obilaze prirodne lepote i kulturno – istorijske znamenitosti ovog kraja,i crpe inspiracije za umetnička  dela koja će u grad Belog anđela doneti naredne godine.

– Utisci su nam predivni.Priboj je prelep i lepo ušuškan grad između brda u Limskoj dolini.Ne zna se ili su ljubazniji ljudi,ili je lepša priroda,ili su značajnije kulturno – istorijske znamenitosti.Sve će nam ovo biti  inspiracija za naša umetnička dela –  rekli su gotovo u glas, učesnici ove kolonije.

 Zahvalnost domaćinima za tradicionalno gostoprimstvo, izrazili su i organizatori kolonije:

– Mileševska kolonija ima pre svega umetničku dimenziju,ali i onu drugu,promotivnu funkciju, da na najbolji  mogući način predstavi i populariše,ne samo Prijepolje,već i  kompletan ovaj kraj – ističe Mirko Mališić,urednik likovnih programa u prijepoljskom Domu kulture .

Mileševska umetnička kolonija naredne godine  obeležava i redak jubilej – 50 godina postojanja,a za respekt su i stvorena umetnika dela.

– Zahvaljujući  velikim entuzijastima, Mileševka kolonija istrajava i traje, evo gotovo pola veka.Za to vreme imamo izuzetan legat umetničkih dela,koja će, bar delom, biti prikazana  na izložbi naredne godine, na obeležavanju  značajnog  jubileja – rekao je umetnički direktor kolonije, akademski vajar Goran Čpajak. 

Radovi  ovogodišnjeg saziva  Mileševske kolonije  biće predstavljeni na izložbi,koja će biti upriličena u prijepoljskom Domu kulture,na početku rada, 50.saziva ove kolonije,polovinom avgusta 2023.godine.

PP Media