Uloga Islamske zajednice u procesu očuvanja kulturnog identiteta Bošnjaka

Priboj – U okviru projekta „Znamo li dovoljno o kulturnom identitetu Bošnjačke nacionalne manjine u Srbiji“, koji sufinansira Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, pokušaćemo da odgovorimo na pitanje iz naslova projekta, kroz multimedijalne forme, razgovore i intervjue, koliko je stvarno  kulturno nasleđe prisutno u javnom diskursu Srbije, koliko na medijima a koliko kroz Kulturno umetnička društva, edukacije i obrazovni sistem.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Priboj dr Harun ef. Eminagić, foto: Primus

Islamska zajednica je po prirodi stvari, oduvek imala kohezionu ulogu u procesima etnogeneze i opstanka muslimanskog življa na Balkanu kao i očuvanja kulturnog i verskog identiteta Bošnjaka.

O ulozi, mogućnostima i dometima Islamske zajednice po pitanju procesa očuvanja kulturnog identiteta Bošnjaka u Srbiji, razgovarali smo sa glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice Priboja dr Harunom ef. Eminagićem, koji  je ujedno prodekan Fakulteta za islamske studije, veroučitelj i autor knjige „Znameniti pribojski velikani“, u kojoj je naučno istraživački sa impozantnom dokumentarnošću obilja fotografija i dokumenata  od zaborava sačuvao lik i delo dva znamenita pribojska Bošnjaka – Hasan-age, kao velikog vakifa, odnosno zadužbinara i prof. Kasima Hadžića, kao velikog alima odnosno, naučnika.

PP Media