Igre čobana i snaga drvoseča, a biraće se i „Mis Zlatara“

Nova Varoš – 11. „Susreti zlatarskih sela“ na Ivanjdan, na visu Džade, u Muškovini Deliće se megdani u 10 disciplina, koje podsećaju na život planine, a prvi put biraće se „Mis Zlatara“.

Kao nekad na planini – zanimacija čobana, foto: D.Gagričić

Na čobanska druženja, veštine i nadmetanja, ali i umeće i snagu rabadžija i drvoseča podsetiće 11. „Susreti zlatarskih sela“ – na visu Džade, u Muškovini, na raskrsnici zlatarskih puteva i nekadašnjem sastajalištu čobana, drvoseča i rabadžija.

Ekipe sela će, kao i prethodnih godina, deliti megdane u bacanju kamena s ramena, vučenju klička, trčanju i skoku u dalj , a odmeriće snagu i spretnost u struganju balvana kladarom, nadvlačenju konopca, malom fudbalu i odbojci. Najmlađi posetioci trčaće na livadi.

Igre i zabava među borovima, foto: D.Gagričić

Ovde je i započeklo prvo takmičenje rabadžije Zlatara, Bosanja i Murtenice i okolnih planina u izvlačenju trupaca „na vlaci“ volovskom zapregom. Za deveti po redu okršaj vlada veliko interesovanje, uveliko traju pripreme i padaju prve opklade, a za vlasnike tri najuspešnija para volova obezbeđene su novčane nagrade.

Prijave za takmičćenje podnose se Verku Jovanoviću, predsedniku Organizacionog odbora na broj telefona 064/ 31-40-493.Preduzeće „Složna braća“ iz Drmnanovića i vlasnik Zoran Purić domaćini su manifestacija koja podseća na korene i tradiciju predaka.

Foto: D.Gagričić

Takmičenje počinje u petak, 7. jula, u 9,30 sati, a učesnike i posetioce zabavljaće trubački orkestar Radiše Vitezovića iz Tubića kod Кosjerića. Do visa Džade stiže se asfaltnim putem od prevoja na Suvom boru.

Učesnici 11. „Susreta zlatarskih sela“ odaće poštu Stojanu Brajoviću (1947-2021), iz Užica, sahranjenom u rodnoj Muškovini. Brajović je bio poštovaoc tradicije, zaljubljenik u planinu Zlatar i sa članovima porodice inicijator održavanja „Susreta zlatarskih sela“.

“Mis Zlatara“

Na 11. „Susretima zlatarskih sela“ prvi put se organizuje izbor „Mis Zlatara“. Devojke od 14 do 34 godine mogu se prijaviti dr Mariji Antić na broj telefona 064/15-33-388.

Misica i dve pratilje, po izboru žirija, biće nagrađene dvodnevnim boravkom na Zlatiboru.

Zlatarinfo i PP Media