Umesto neodgovornih poslodavaca država povezala staž

Od 2015. godine, kada je vladaprvi put počela da povezuje staž za radnike čiji poslodavci to nisu činili navreme do danas, ukupno je povezano staža u 246 firmi u trajanju od 89.746 godina, sedam meseci i 28 dana. Država ja po tom osnovu platila 5,76 milijardi dinara, potvrdili su u Ministarstvu rada.

Na pitanje dali je prijava još u toku, u resornom ministarstvu kažu da je zaključkom vlade omogućeno povezivanje staža do kraja tekuće godine. S tim što procedurom nije predviđeno da se podnose lični zahtevi za povezivanje staža, već je to obaveza poslodavca da, u skladu sa zaključkom vlade, dostavi potrebne dokaze za sve radnike u firmi kojoj je država dala zeleno svetlo da se popune rupe u stažu.

U slučaju da, prema podacima PIO fonda, staž nije povezan za sve koji su u međuvremenu predali zahtev za penziju, Ministarstvo privrede će, kako potvrđuju za „Politiku”, predložiti vladi da se i u 2019. godini pod istim uslovima povezuje staž bivšim zaposlenima u firmama, koje su u procesu privatizacije, preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju invalidnih lica, kao i onima nadkojima je pokrenut stečaj.

Staž se ovim radnicima uplaćuje na najnižu osnovicu i po tom osnovu je 31.213 radnika rešilo problem rupe u stažu i ostvarilo pravo na penziju. Budući da su ispunjavali uslov po godinama života, ali su imali problem sa stažom osiguranja zbog neplaćenih doprinosa za sve periode.

Država je na ovaj način, privremeno preuzela obaveze poslodavaca kako bio mogućila zaposlenima da ostvare pravo na penziju, ali time poslodavci nisutrajno oslobođeni obaveze, već ih Poreska uprava i dalje zadužuje i naplaćuje potraživanja po osnovu doprinosa za te periode, podsećaju u Ministarstvu rada.

Bivšim zaposlenima, kojima je povezan staž, razlika do punog iznosa doprinosa regulišese u postupku konačnog rešavanja statusa preduzeća, a bivši poslodavci, koji suobveznici uplate doprinosa, ne oslobađaju se dospelog doprinosa, kažu u Ministarstvu privrede.

Izvor: Politika

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *