UMMR osuđuje torturu Ozonpres portala, pravna pomoć za sve šikanirane i ponižene

Čačak – Udruženje medija i medijskih radnika Srbije najoštrije osuđuje torturu i medijsku kaljugu koju već duže vremena nameće portal „Ozon pres”. Brojni su građani Čačka i šire okoline koji su bili izloženi neviđenoj hajci, uvredama pa čak i psovkama pogotovo u anonimnim komentarima koje je administrator forsirao.

Za ovakvu zloupotrebu medija u obračunu sa biranim metama odgovoran je urednik Nebojša Jovanović koji je dužan da sve komentare koje sadrže uvredljive poruke, pretnje i poniženja ne pušta u javnost jer za to ima mogućnost. Neverovatno je ali istinito da je vlasnik medija Stojan Marković član Кomisije Saveta za štampu koji učestvuje u radu tog samoregulatornog tela koje sankcioniše i izriče mere zbog kršenja etičkih normi. Dakle, čovek koji sedi u Savetu za štampu u svom mediju bezočno krši Кodeks novinara Srbije zbog čega mu je izricana mera javne opomene.

Uvredljivi komentari ne zastarevaju tri godine

Inače, po tumačenju poznatih pravnika, na osnovu odluke Ustavnog suda Srbije za posledice uvredljivih komnetara pravno odgovara vlasnik medija, a delo zastareva za tri godine.

Pozivamo sve one koji su na taj način bili linčovani da podnesu tužbe jer je iznošenje neistina, kleveta i uvreda po bilo kom osnovu zakonski sankcionisano i u praksi sud određuje novčane kazne u proseku od 100.000 – 150.000 dinara. UMMR pružiće svima pravnu pomoć koji odluče da pravdu izrečenu na ovaj način potraže na sudu.

Pozivamo Savet za štampu da reaguje i spreči ovaj vid tabloidnog novinarstva sračunatog na diskreditaciju, uvrede i poniženja koja dolaze u vidu anonimnih komentara opskurnih tekstova.

UMMR/PP Media