Usvojen budžet Opštine Priboj za 2021: Najviše novca za infrastrukturu

Priboj – Budžet opštine Priboj u narednoj godini iznosiće 1,38 milijardi dinara. Najviše novca biće utrošeno na investicije, pa u lokalnoj samoupravi očekuju da će naredna godina biti znatno uspešnija od ove, na polju infrastrukture.

Usvojen budžez za 2021. godinu, foto: A.Rovčanin

„Skoro 28 odsto budžeta 2021. opredeljno je za kapitalne investicije, blizu 3,1 miliona evra. Ovo je podrška svim onim investicijama koje imamo dogovorene sa Vladom RS, odnosno sa Кancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima i resornim ministarstvima”, rekao je zamenik predsednika opštine Priboj Saša Vasilić.

Prema njegovim rečima rekonstrukcija škole i školske toplane već je završena a gradi se i gradska toplana na biomasu.

„Očekuje se potpisivanje ugovora za sanaciju toplovoda i zamenu podstanica. Dokumentacija je spremna i za obnovu Gimnazije a sutra dobijamo građevinsku dozvolu za izgradnju školskog bazena koji će odmah biti prosleđen Кancelariji za upravljanje javnim ulaganjima. Planirano je da se uradi projektno – tehnička dokumentacija i za školu „Vuk Кaradžić”. Zbog situacije u kojoj smo se našli došlo je do zastoja u projektovanju rekonstrukcije bolnice i doma zdravlja u Priboju, ali do 1. juna će se uraditi i to, a u planu je i promena načina grejanja. Vrednost investicije je 11 miliona evra. Nadamo se da će nam država izaći u susret, jer i danas je naša bolnica u kovid sistemu i spremna je da odgovori na ovakav zdravstveni izazov. Imali smo i pregovore da se nadogradi još jedan sprat, infektivno odeljenje sa najmodernijim uslovima za smeštaj pacijenata”, kaže Vasilić.

On dodaje da imaju spremnu i projektno-tehničku dokumentaciju i to već dve godine za rekonstrukciju vodovoda, ali se čekaju sredstva.

„Predsednik opštine Priboj je u ponedeljak bio na sastanku u vezi izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda. Čeka se da ministarstvo izvrši tehničku kontrolu projekta za građevinsku dozvolu. Ovaj projekat ne znači ništa, ako mi ne odredimo kompletnu rekonstrukciju gradske kanalizacije i ne projektujemo novi fekalni kolektor koji će svu kanalizaicu iz gradskog i prigradskih naselja u Priboju dovesti do postrojenja za preradu”, ističe Vasilić.

Takođe, predsednik opštine Priboj Lazar Rvović danas je sa narodnim poslanikom Кrstom Janjuševićem prisustvovao sastanku u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u vezi rekonstrukcije puta Jarmovac – Кokin Brod, koji bi trebalo da krene da se radi naredne godine. Vrednost inevesticie je pet miliona evra.

Veoma bitno, prema rečima Vasilića je da je u plan za narednu godinu JP „Srbijavode” ušlo i uređenje desne obaloutvrde reke Lim između dva mosta, a ove godine sigurno počinje i izgradnja gradske trafostanice 110/35kv vrednosti četiri miliona evra.

Prema rečima zamenika predsednika opštine, Priboj sledeće godine postaje jedno veliko gradilište. Na sve ovo treba dodati i broj privatnih investicija među kojima su i gradnja hotela, nemački investitor koji je završio proizvodni pogon kao i ostali investitori u Slobodnoj zoni.

GZS i PP Media