Vidovdanski sabor u Кrajčinovićima spaja Srbe, Crnogorce i Bosance

Priboj – Vidovdanski sabor u Кrajčinovićima, obeležava ove godine jubilej 25 godina postojanja i uspešnog okupljanja naroda tromeđe Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Pre četvrt veka u jeku raspada bivše države i procesa podela „smutnih devedesetih“, čuveni domaćin iz Кrajčinovića Mladoje Radović, je pokrenuo manifestaciju koja je bila jedna od prvih vezivnih komponenti za meštane ovih pasivnih krajeva u sve tri države.

Entuzijazmom i domaćinskim pristupom organizaciji manifestacije porodice Radović, insistiranju na sabornosti i atraktivnom i bogatom programu, Vidivdanski sabor Gorava Кrajčinovići prerastao je ubrzo u najbrojniji i najveći narodni skup na tromeđi, koji se kako kažu meštani „ ne propušta“ i koji se čeka cele godine. U želji da afirmiše tradiciju ovog kraja kroz oživljavanje nematerijalnog kulturnog nasleđa, narodnih običaja, seoskih sportskih nadmetanja i zabave, organizator je napravio specifičan program kombinovanog seoskog višeboja i nadmetanja u tradicionalnim veštinama iz života naših predaka koji je za proteklih četvrt veka imao više od 20 hiljada učesnika i takmičara svih uzrasta a prema slobodnim procenama saborska takmičenja i čuveni „vašar kod gazda Mladoja“ je za 25 godina postojanja posetilo više od 200 hiljada gostiju iz sve tri države tromeđe ali i posetilaca iz celog sveta.

Domaćini i ove godine najvaljuju bogat program koji će organizovati takmičenja u seoskom višeboju u reprezentativnim turnirima u: malom fudbalu, odbojci, skoku u dalj, bacanju kamena s ramena i trci đedova. U nadmetanjima iz tradicionalnih veština tu će i ove godine biti discipline: izvlačenje trupca s volovima, rezanje trupca testerom kladarom, rezanje trupca dubećom testerom kao i takmičenje u govorenju zdravice i brzom ispijanju piva. Najveće atrakcije 25. jubilarnog sabora biće čuvena Vidovdanska korida i konjička trka na stazi od 1,5 kilometara. Očekuje se da jubilej dodatno okupi još veći broj učesnika, kako bi se obeležila decenijska tradicija sabora kada najspremniji momci tromeđe i cele porodice od Durmitora do Zlatibora i od Romanije do Bjelasice, se spremaju cele godine kako bi svoje veštine pokazali na takmičenju za Vidovdana.

Shodno tradiciji porodica Radović je i ove godine sa svojom firmom Gorava Кrajčinovići, prijateljima, poslovnim partnerima i sponzorima pripremila vredne nagrade za sve takmičare i pobednike u svim disciplinama kao i najbolje estradne izvođače u zabavnom delu programa. Кao atraktivni prateći programi sabora najvaljuju se organizovanje kladionice za ovna sa četiri roga, vo na ražnju, igračice i nekolko specijalnih iznenađenja za jubilarni 25. Vidovdanski sabor Gorava Кrajčinovići 2019.Vidovdanski sabor u Кrajčinovićima, obeležava ove godine jubilej 25 godina postojanja i uspešnog okupljanja naroda tromeđe Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Pre četvrt veka u jeku raspada bivše države i procesa podela „smutnih devedesetih“, čuveni domaćin iz Кrajčinovića Mladoje Radović, je pokrenuo manifestaciju koja je bila jedna od prvih vezivnih komponenti za meštane ovih pasivnih krajeva u sve tri države.

GZS i PP Media