Priboj: Nastavljen protest bivših radnika Fapa, lokalna samouprava odložila isplatu podsticajnih sredstava

Grupa bivših radnika Fabrike automobila Priboj, okupljenih u Udruženje radnika Fapa pod nazivom „Radnik nije rob“, već drugi dan protestuje u holu Upravne zgrade ove fabrike. Kao razloge protesta navode nepoštovanje nedavno usvojenog Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR), te bojažni da firma neode u stečaj.Sa druge strane predsednik opštine Priboj Lazar Rvović ističe da je protest nepotreban i da šteti samoj fabrici i dodaje da je obustavio isplatu podsticajnih sredstava namenjene bivšim radnicima koja je trebala sutra da krene.
Prošlo je više od mesec dana od usvajanja Unapred pripremljenog plana reorganizacije, međutim kako nije došlo do preuzimanja fabrike od strane Vojske Srbije , to je izazvalo sumnju kod bivših fapovih radnika u realizaciju samog UPPR i odlaska FAP –a u stečaj te su posegnuli za protestom.
„Loša kadrovska struktura firme, kao i još uvek ne dolazak Vojske Srbije u fabriku nas asocira na tihi stečaj Fapa. U slučaju odlaska u stečaj mi nećemo moći da dobijemo šest zaostalih plata a neće nam biti povezan ni radni staž „ tvrdi predsednik Udruženja za zaštitu radnika “Radnik nije rob”, Miroslav Mršević.

Miroslav Mršević Udruženje za zaštitu radnika “Radnik nije rob”, foto: www.ppmedia.rs


Niko od rukovodstva fabrike nije se nalazio u firmi tako da njihov stav nismo mogli čuti. Međutim oglasi se predsednik ovdašnje opštine Lazar Rvović, koji je istakao da razloga za okupljanje bivših ranika nije bilo te da je on preuranjen i štetan po fabriku.
„Nakon razgovora sa predstavnicima Vlade Srbije u sredu 15. decembar biće održan sastanak u Vladi na kojem ćemo otkloniti sva sporna pitanja. Ni Vlada ni lokalna samouprava nema namera da ošteti bivše radnike Fapa, to smo dosadašnjim našim delovanjem i pokazali“, poručuje prvi čovek opštine na Limu Lazar Rvović

Protest radnika odložio isplatu podsticajnih sredstava

Iako je bilo najavljeno da će u petak 9. decembra, Opština bivšim radnicima FAP-a isplatiti 100 evra po godini staža na osnovu Odluke o podsticanju novih poslovnih aktivnosti radnika , do toga neće doći. Naime, Rvović kaže da je zbog protesta bivših radnika uputio dopis Vladi Srbije kojim ih obaveštava da će doći do odlaganja isplate.
“Moramo odložiti isplatu podsticajnih sredstava koja je bila planirana za petak, jer smatramo da bi sva sporna pitanja trebalo rešiti na sastanku koji je planiran za sredu, u suprotnom imaćemo novu nestabilnost i neke nove zahteve koji će obismisliti UPPR”, zaključuje predsednik opštine, Lazar Rvović.

Lazar Rvović predsednik opštine Priboj, foto: www.ppmedia.rs


Do kada će protest nastaviti da traje sa sigurnošću niko nije mogao da kaže, ali kako bi istrajali u svojim namerama bivši radnici su organizovali smenska dežurstva u Upravnoj zgradi Fapa.
PP Media