Više od 9.000 besplatnih pitaljki za meštane Prijepolja

U duhu vrednosti meseca Ramazana, sloge, solidarnosti i međusobnog ispomaganja, meštanima Prijepolja će se do kraja posta u jednoj pekari besplatno podeliti više od 9.000 ramazanskih lepinja – takozvanih pitaljki. Uvek je veliki red za pitaljke, delili ih besplatno ili ne. Nekada su ih kupovali imućniji Prijepoljci i delili ih po kućama rodbini i prijateljima. Od pre osam godina razni donatori uplaćuju novac pekaru Salku Bajramoviću da bi ih delio besplatno meštanima. Ima, kaže, i Srba među donatorima.

„To je naše Prijepolje i naše zajedništvo. Hvala svim donatorima, u moje ime, u ime naroda. Oni unose pozitivnu energiju koja prija narodu, zajedništvu.Takvi smo mi Prijepoljci”, naglašava Salko za N1.

I Salko je jedan od donatora, ali nerado govori o tome. Zato Prijepoljci imaju samo reči hvale za sve njih.

„Hvala svakom donatoru. To je human gest u današnja vremena. Svaka dva, tri dana pitaljke se dele besplatno, pogotovo socijalno ugroženima. Ljudi za vreme Ramazana doniraju i stiču sevap, jer nahrane toliko ljudi”, pričaju Prijepoljci.

Pitaljke se prave od brašna, soli, vode i kvasca. I jedu ih svi.

„Pitaljka je nešto što je njihovo u skladu sa verom, Bajramom. Tada se mesec dana prave, peku, a i mi ih jedemo”, kaže jedna Prijepoljka.

Ove posebne lepinje pekari prave samo tokom Ramazana, kada su neizostavne na trpezi za iftar ili sehur.

„Takav je običaj oduvek. Probali su neki pekari da ih prave i mimo Ramazana, ali nije išlo”, naglašava Salko.

Ramazanske pitaljke peku se samo jedan minut. Posipaju se specijalnim začinima od kojih dobijaju poseban miris koji se širi ulicama grada tokom posta. I tako 120 godina, koliko već postoji Mahova pekara.
Izvor :N1 Vesna Đurović