Vladika Atanasije: Кorona virus lekcija iz koje čovek treba da izađe mudriji, Hrista dočekujemo duboko zagledani u naša srca

Prijepolje – Vladika mileševski Atanasije čestitao je Božić svim pravoslavnim vernicima ističući da u pravo vreme dočekujemo nebeskog gosta, jer nas je pandemija korona virusa više nego ikada naterala da se dublje zagledamo u naša srca.

Episkop mileševski Atanasije, foto: PP Media

„Celo čovečanstvo u ovo vreme prolazi kroz velika stradanja ali i veliko poniženje jer je virus korona veliko zlo, međutim, katastrofalne posledice jesu nešto iz čega ćemo izaći, uveren sam, mnogo pametniji i mudriji. Ovo je nešto što će na kraju krajeva ojačati ljudsku zajednicu”, kazao je episkop mileševski Atanasije u svojoj božićnoj poslanici.

On je istakao da svi mi prolazeći kroz ovu katastrofu ulazimo u jednu neizmernu dimenziju radosti, dočekujući rođenje sina božijega koji upravo zato i dolazi, da bi popravio, unapredio i usavršio svoju tvorevinu ali i da bi popravio odnose između boga i čoveka i ono što se iskvarilo u čoveku samom kao i u međuljudskim odnosima.

„Sam čovek se pokazao neuspešnim a bog u svojoj ljubavi tom svom neuspelom đaku opet dolazi da pokaže put i svake godine to čini rađajući se. Ovogodišnji Božić dočekujemo razmišljajući o smislu božijeg dolaska, ističemo i podsećamo se na to da tom dragom gostu koga očekujemo, da sve spoljašnje okolnosti ne prave nepremostivu prepreku, jer on čoveka posećuje tamo gde je čovek najdublji, u njegovom srcu, jer se iz čovekovog srca pokreće i razvija sve”, rekao je vladika Atanasije.

U svojoj poslanici Episkop mileševski kaže da je lekcija ove bolesti kroz koju prolazi čovečanstvo, neophodnost da se čovek ponovo okrene onom što je najbitnije i najvažnije.

„To je život večni koji imamo kao dar od boga koji održavamo u zajednici sa bogom i jednih sa drugima i ne samo da ovaj praznik Božić možemo smislenije da proslavljamo, već i da unapređujemo sve puteve ljudskog života”.

Vladika Atanasije je poručio vernom narodu da ovaj Božić treba da proslave u većoj ljubavi i radosti, i da moraju da unaprede odnos sa bogom i ali i sa ljudima.

GZS i PP Media