Vlasnici privatnih šuma traže pravilnije i namensko trošenje sredstava Budžetskog fonda za šume na lokalnom nivou

Užice/Priboj/Bajina Bašta – Regionalna asocijacija vlasnika privatnih šuma „Omorika“ koja deluje na teritoriji Zlatiborskog okruga započela je u maju ove godine realizaciju projekta „Od šuma za šume“.  Ovim projektom asocijacija sprovodi kampanju javnog zagovaranja pravičnog i namenskog trošenja sredstava Budžetskog fonda za šume na lokalnom nivou.

Privatna šuma u okolini Prijepolja, foto: A.Rovčanin

Kampanja će tokom 6 meseci trajanja biti sprovedena na teritoriji Užica, Priboja i Bajine Bašte. Cilj kampanje je da sredstva u lokalnim budžetima namenjena za unapređenje šuma budu namenski utrošena, a da građani u tome učestvuju.

-Vlasnici privatnih šuma za svaki kubni metar posečenog drveta moraju da plate  taksu koja se sliva u Budžetski fond za šume, a 30% toga pripada budžetu lokalne samouprave gde se šuma nalazi. Projektom ćemo utvrditi tačne iznose sredstava, ali to su svakako ozbiljna sredstva jer mi živimo u jednom od najšumovitijih regiona gde je 45% teritorije pod šumama. Ovaj novac mora po zakonu biti vraćen tamo odakle je potekao, tj. za nova pošumljavanja, negu šuma ili izgradnju šumskih protivpožarnih puteva i zato želimo da građane uključimo u odlučivanje o usmeravanju tog novca – kaže Jasminka Dizdarević, menadžerka projekta.

RAŠ „Omorika“ vidi savete mesnih zajednica u selima kao važne partnere u uspostavljanju održivog mehanizma povrata ovih sredstava nazad u šume. Zato ćemo puno vremena provesti sprovodeći ulične akcije u seoskim mesnim zajednicama.  Osim u selu, bićemo prisutni i u gradovima jer gradsko stanovništvo ima interes da unapređenjem stanja šuma u okruženju dugoročno utiče na podizanje kvaliteta vazduha koji je vrlo problematičan ovde. Aktivni građani Zlatiborskog okruga su važna snaga na putu do ekološki održivog regiona kome težimo.

PP Media