Voćari menjaju stare zasade maline novim bezvirusnim sadnicama – očekuju odličan rod prve klase tražen na svetskom tržištu

Arilje – U nadaleko čuvenom ariljskom malingorju posla ima svih 365 dana u godini, a vredni proizvođači već sada se spremaju za novu sezonu, jer iako je prošla godina bila dobra, svaka sledeća je izazov.

U malinjacima ima posla tokom cele godine, foto: Rina

Na desetine hektara ovde je posađeno crveno zlato, a mnogo faktora utiče na uspeh. Dobra cena je ono što najviše zanima malinare, ali dok srpska malina dođe do prodaje seljak prođe mnogo muka, jer zaraditi može samo ako ima šta da proda, pa je kavlitet zasada najvažniji.

„Svi mi imamo te stare zasade koje su posadili naši očevi. Od njih su uzimani pelceri i pravili se novi. Međutim, nisu se baš najbolje pokazali i mnogo manje rađaju nego zasadi stari i po nekoliko decenija. Sada smo odlučili da u svoje malinjake stavimo sertifikovane bezvirusne sadnice i nadamo se odličnom rezultatu, jer tamo gde smo već to uradili prinosi su bili mnogo veći. Naš posao je fabrika pod otvorenim nebom, uvek je neizvesan, a mi kao proizvođači moramo učiniti sve da u vreme berbe zaista imamo šta da uberemo jer sve ostalo je propast“, izjavio je za RINU, Ljubiša Milijanović malinar iz sela Stupčevići kod Arilja.

Bezvirusne maline daju bolji prinos,foto: Rina

Ovaj domaćin gaji maline na 40 ari, a ostao je veran starom dobrom vilametu koji je posađen na 20, a na drugoj polovini je eurosadora, koja rađa u jesen pa u vreme te berbe nema problema sa pronalskom radnika. Njagovi zasadi sada će biti podmlađeni, a na leto očekuje plodove prve klase. Pored Ljubiše, sve je više malinara koji se takođe odlučuju na ovaj potez i sade samo bezvirusne sadnice na svoje plantaže.

„U Arilju na pojedinim mestima postoje novi zasadi koji su dali samo 500 kilograma po hektaru, što je bilo poražavajuće. Tada su naši voćari shvatili da nešto treba da menjaju i da ulažu u svoju proizvodnju, kako bi imali profit. Bezvirsune sadnice, koje u Srbiju stižu iz Holadnije, pokazale su se kao idealne za ovo podneblje i daju velike prinose, izuzetno visokog kavaliteta koji odlično prolaze na tržištu. Sve je više domaćina koji su se na tradicionalan način bavili malinarstvom, a sada prave nove zasade sa bezvirusnim sadnicama, jer znaju da samo na taj način mogu ostati u proizvodnji i biti konkuretni“, rekao je Mile Radisavljević iz Atp Irrigation-a.

Кupovinu bezvirusnog sadnog materijala od ove godine subvencioniše i Ministarstvo poljoprivrede, pa je cena mnogo povoljnija i kvalitene sadnice dostupne svima, a težnju da se malinari konačno promene svoje zasade i na taj način ostvare veći profit izrazio je i ministar Branislav Nedimović, prilikom posete ovom kraju, navodeći da je ovo šansa za sve njih i da ne bi trebalo da je propuste.

Rina