Voda donela oko 2.000 kubika novog smeća do Potpećkog jezera

Priboj – Nakon što su mraz i loši vremenski uslovi nakratko zaustavili radove, nastavljeno je čiščenje Potpećkog jezera kod Priboja i do sada je izvučeno preko 50 odsto otpada, tačnije oko 4000 kubnih metara smeća, prenosi agencija RINA.

Nastavljeno čišćenje Potpećkog jezera, foto: A.Rovčanin

„Ono što ponovo pravi problem jeste što visok vodostaj reka donosi nove kubike otpada, pa samo danas imamo oko 2.000 novog smeća, a oko 1000 kubika je ostalo u džepovima. Sve ćemo to ukoloniti, a za nekih deset do petnaest dana posao bi trebalo da bude završen. Uporedo radimo i na sanaciji deponije Stanjevine i na toj lokaciji biće izgrađen zaštitni zid, kako sa te tačke ne bi rekom dolazio novi otpad do Potpećkog jezera“, izjavio je Goran Puzović, direktor JP „Srbijavode“.

Radove na čišćenju Potpećkog jezera obišla je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, foto: A.Rovčanin

Većina otpada se prevozi do deponije „Duboko“ u Užicu, dok se drveće koje remeti rad Limskih hidroelektrana, smešta na lokalne deponije. Radove na čišćenju Potpećkog jezera obišla je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

„Biće pojačan monotoring, a građani koji bacaju smeće na mesta na kojima to nije dozvoljeno biće najstrožije kažnjeni. Većina otpada dolazi i iz susednih zemalja Crne Gore i BiH, tako da smo održali hitan sastanak sa njihovim predstavnicima kako bi što pre bio potpisan Memorandum o razumevanju. U sve tri zemlje biće formirane radne grupe kako bi se mapirale sve depionije i kako bi zajedničkom saradnjom ovaj provblem rešili jednom zauvek“, naglasila je Irena Vujović.

U planu je postavljanje barijera na nekoliko lokacija duž vodotokova kako bi se količina dolazećeg otpada razbila i na taj način kasnije lakše uklonila, a ministarka je najavila da će uskoro biti otvoreni konkursi za ovaj projekat i pozvala sve lokalne samouprave da u njima učestvuju.

Rina i PP Media