Vojne cisterne gase žeđ u novovaroškim selima

Na celoj teritoriji opštine uvedena je vanredna situacija zbog problema u vodosnadbevanju koja je posledica dugotrajne suše. Ovakvu odluku doneo je Opštinski štab za vanredne situacije. Najteže stanje je u selima koja se nalaze na padinama Javora i Murtenice te Božetićkim selima, poznatom stočarskom kraju. Zbog dugotrajne suše utanjila su izvorišta i presušili planinski potoci, a od pre nekoliko dana je suvo korito i reke Vrševine u kojoj su meštani pojili stoku. Vojska Srbije uputila je dve kamionske cisterne koje će dopremati vodu za piće do stanovnika u udaljenim selima.
U protekla dva meseca u novovaroškom kraju palo je svega dvadesetak litara kiše po jednom metru kvadratnom, što je uz izuzetno visoku spoljašnju temperaturu dovelo do presušivanja izvora i potoka u seoskom područiju ove opštine. Iz Opštinskog štaba za vanredne situacije kažu da problema u vodosnabdevanju pored udaljenih planinska sela imaju i meštani u nižim krajevima ove opštine.
– Dugotrajan vremenski period bez atmosferskih padavina uslovio je nezapamćenu sušu na teritoriji gotovo cele opštine, što je dovelo do problema u vodosnabdevanju naročito meštana u seoskom područiju. Rizici i pretnje su takvog obima i intenziteta da se njihove posledice ne mogu sprečiti redovnim delovanjem nadležnih organa i službi opštinete pa smo bili prinuđeni da uvedemo vanrednu situaciju na teritoriji cele opštine- ističe načelnik Opštinskog štaba za vanredne situacije Radivoje Bujišić.

Načelnik štaba za vanredne situacije Radivoje Bujišić sa pripadnikom Vojske Srbije, foto: www.ppmedia.rs


Na zahtev Štaba za vanredne situacije Vojska Srbije uputila je dve cisterne za prevoz pijaće vode kapaciteta sedam i tri hiljade litara koje svakodnevno snabdevaju žedna udaljena sela. Cisterne su stigle iz Kraljeva iz Druge brigade kopnene jedinice Vojske Srbije a sa njima i dva vozača i jedan starešina koji će u Novoj Varoši boraviti sve dok suša bude potrajala.
Seoski vodovod u Bistričkom zaseoku Sokolova koji su tokom osamdesetih godina sagradili meštani uz pomoć lokalne samouprave suv je više od dvadeset dana. Sa njega je žeđ gasilo tridesetak domaćinstava ovog stočarskog kraja. Najveći problem, sada je kažu kako napojiti stoku u vrelim avgustovskim danima kada je njihova potreba za vodom znatno veća od uobičajne. Ističu i da im je suša desetkovala poljoprivredne useve.
– Klima se skroz promenila, imamo samo dva godišnja doba zimu i leto. Suša je sve spržila, nemamo gde stoku da napasamo. Tu muci nije kraj dodatni problem je kako je napojiti, ove cisterne život za nas znače – u glas kažu Velimir i Novica Kolašinac.

Meštani Bistričkog zaseoka Sokolovi sa pripadnicima Vojske RS, foto: www.ppmedia.rs


U lepotama Zlatara i novovaroškog kraja uživa veliki broj domaćih i stranih turista, koji na ovoj planini provode poslednje dane avgusta. Prvi čovek opštine Radosav Vasiljević naglašava da bez obzira na probleme u vodosnabdevanju koji muče stanovnike Nove Varoši, turisti razloga za brigu nemaju i da neće osetiti ovaj problem te da se svi hoteli i ugostiteljski objekti svakodnevno snabdevaju dovoljnom količinom pijaće vode.
Ni dugoročna vremenska prognoza ne ide na ruku novovarošanima, meteorolozi najavljuju tokom narednih dana lepo vreme tako da bi vanredna situacija prema nekim procanama mogla da potraje sve do polovine septembra.
PP Media