Vokalni sastav „Ison“ i etno sekcija ,,Vojislav Lale Stefanović“ nastupaju u četvrtak u Užicu

Užice/Priboj – Užice je preuzelo nacionalnu titulu Prestonice kulture Srbije za 2024. godinu. U okviru bogatog sadržaja kulturnih programa, 18. aprila u GKC u 19 časova  će se održati celovečernji koncert etno sekcije ,,Vojislav Lale Stefanović“, Vokalnog sastava ,,Ison “ iz Priboja koji će imati goste na koncertu- vokalni kvartet iz Muzičke škole ,,Vojislav Lale Stefanović “ Užice.

Foto: PP Media Prijepolje

Vokalni sastav Ison iz Priboja je svestran umetnički ansambl koji se bavi izvođenjem etno izvornih pesama i duhovne muzike, kao i acapella horskim višeglasjem. Sa ciljem očuvanja srednjovekovnog melosa i tradicionalnih narodnih pesama, osnovao ga je Bogdan Matej Radović, nosilac nagrade Moskovskog Patrijarha za sredjovekovnu umetnost ikonopisanje sa svojim prijateljima, inače nekadašnjim članovima crkveno gradskog hora ”Sveti knez Lazar” iz Priboja . Pored etno izvornih pesama i duhovnih (pravoslavnih), na njihovom repertoaru su i pop-etno zvuci, kao i pesme iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, ruske, ukrajinske, bugarske narodne pesme i pesme iz Srbije. Sastav čini desetak pevača a pored acapella pesama uvode i instrumentalnu pratnju pa su tako ostvarili saradnju sa pijanistom Lukom Novoselom kao i sa profesorom Muzičke skole “Vojislav Lale Stefanović”, Pribojkom Tijanom Vidaković, koja pored etno sekcije je i dirigentkinja hora “Zlatiborske vila”, inače najstarijeg gradskog hora u Zlatiborskom okrugu. Saradnja ovih istaknutih i nadarenih Pribojaca biće krunisana i prvim zajedničkim nastupom, 18. aprila u GKC u Užicu.

Foto: PP Media Prijepolje

Vokalni sastav Ison nastupa i učestvuje na različitim manifestacijama širom Srbije ,BiH i Crne Gore. Imaju podršku i odličnu saradnju sa Domom kulture “Pivo Karamatijevic” i Bratstvom pravoslavne omladine Sv. Despot Stefan Lazarević iz Priboja.

Za nepunih godinu dana od osnivanja, Vokalni sastav Ison dobio je razna priznanja i zahvalnice. Za svoj rad,trud i ljubav prema etno i duhovnoj muzici članovi su odlikovani Gramatom Njegovog Preosvestenstva Episkopa mileševskog Atanasija 2019.godine. Priliku da ih čujete imate već 18. aprila, u 19 časova u GKC Užice gde će održati celovečernji koncert zajedno sa  etno sekcijom ,,Vojislav Lale Stefanović“.

PP Media