Iz Nove Varoši u banju o trošku države ide 69 penzionera

Nova Varoš – Na desetodnevni opravak u banju o trošku Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje ove godine iz Nove Varoši će 69 penzionera, znatno više nego prošle. Na konkurs se javilo njih 160 čija mesečna primanja nisu veća od 39.850 dinara, ali nije bilo mesta za sve.

Foto: A.Rovčanin

Na rehabilitaciju su upućena 34 korisnika starosne, 27 invalidske i osam korisnika porodične penzije, koji nisu nakon 2020. išli na banjsko lečenje po ovom programu.

Oko 60.000 penzionera se ove godine u Srbiji prijavilo za odlazak u jednu od 25 banja i zdravstevnih ustanova predviđenih Pravilnikom Republičkog fonda, dok je pravo ostvarilo rekordnih 22.089 korisnika.U ovaj broj uključeni su i pratioci za korisnike nege i pomoći drugog lica.

-Pored kompletnog desetodnevnog boravka na bazi punog pansiona, Fond PIO plaća i putne troškove u visini cene autobuske i vozne karte, kao i troškove prevoza i smeštaja za pratioca korisnika koji je ostvario pravo na pomoć i negu drugog lica i u drugim izuzetnim slučajevima- kaže za „Varoške novine“ Slavica Milošević, predsednica Udruženja penzionera u Novoj Varoši.

Banje su već pozvale prve penzionere na rehabilitaciju. Svaka banja svakom korisniku mora da pruži ugovorene usluge, što podrazumeva lekarski pregled pri prijemu u banju, EKG, osnovne i ciljane laboratorijske analize, najmanje tri adekvatne terapije i nadzor lekara 24 sata dnevno tokom boravka u banji.

Penzioneri se na rehabilitaciju upućuje prema iskazanoj želji, u skladu sa smeštajnim kapacitetima ustanove i medicinskom dokumentacijom. Novovarošani će ove godine u Vrnjačku, Nišku, Novopazarsku, Matarušku, Selters i Sokobanju, u Specijalnu bolnicu u Ivanjici, „Banjicu“… U novovaroškom kraju je oko 4.500 penzionera.

Varoške novine i PP Media