Vredna donacija novovaroškim poljoprivrednicima

Pet poljoprivrednika dobilo je mehanizaciju i opremu vrednu 10 hiljada evra, u okviru projekta „Održiva poljoprivreda, održiva inkluzija, održivo selo“, koje je finansirala nemačka organizacija GIZ, a partnerski realizovali opštine Nova Varoš, Arilje, Lučani, Požega, Bajina Bašta, Čajetina i dva udruženja građana „Fenomena“ iz Kraljeva i Građanska romska inicijativa „GRIN“ iz Arilja.

Nakon nekoliko krugova selekcije odabrano je 40 lica, među kojima i 5 poljoprivrednika sa teritorije opštine Nova Varoš, kojima je dodeljena podrška u vidu opreme za održivu poljoprivredu u iznosu do 2.000,00 EUR po odabranom korisniku i finansijske subvencije za održivo bavljenje poljoprivredom.

Česti problemi u napajanju električnom energijom nedaće su sa kojoj se godinama bore žitelji Božetića, pa će agrekat za struju, koji je zahvaljujući GIZ-u, stigao u domaćinstvo tridesetogodišnjeg Lazara Krstića, koji se bavi stočarstvom biti od velike koristi. Lazar u staji ima 30 grla stoke, kaže da je ovo prva donacija koju je dobio, te da od poljoprivrede može solidno da se živi.

– Poljoprivrednicima je svaka pomoć dobro došla, mesečno u domaćinstvu proizvedemo 7 – 8 tona mleka, za koje imam obezbeđen plasman. Česti nestanci električne negrije donose veliku muku prilikom same muže krava, pa će agregat biti od velike pomoći – isitče ovaj mladi stočar.

Njegov kolega Dragan Radišić iz Tisovice, ispod Javora, kaže da je dobio muzilicu za mleko i laktofriz te da će mu to puno zbačiti u daljoj proizvodnji mleka i sira.

– Imam 12 muznih krava i pet junica. Akcenat sam stavio na proizvodnju sira koji plasiram na tržištu šorom Srbije – naglašava Radišić.

Pored turizma, strategija razvoja opštine Nova Varoš se zasniva i na poljoprivredi, te stoga, kroz razne subvencije i vidove pomoći, ona pospešuje ovu privrednu granu.

– Opština izdvaja pomoć za poljoprivrednike direktno kroz subvenciju za podsticaj proizvodi i ruralni razvoj i putem pomoći poljoprivrednim udruženjima. Ove godine za te dve namene opredeljeno je oko 15 miliona dinara iz lokalne kase – priča prvi čovek opštine Radosav Vasiljević.

Svi dobitnici mehanizacije i opreme, prošli su obuku i višednevni seminar, nakon toga su bili su u obavezi da sačine biznis planove za svoje gazdinstvo, kojim su konkurisali za donatorska sredstva kod GIZ-a.
PP Media

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *