Vrtić u Novoj Varoši bez „liste čekanja“

Nova Varoš – Predškolska ustanova „Paša i Nataša“ spremno je dočekala 1. septembar – početak nove radne godine. U ustanovu se ove jeseni upisalo 320 polaznika, uzrasta od jedne do sedam godina.

Foto: A.Rovčanin

-Кapaciteti su nam maksimalno popunjeni i prvi put, nakon dužeg perioda, nećemo imati ‘listu čekanja’ za upis u vrtić – kaže direktorka Predškolske ustanove Dana Gudurić.

-Nakon upisnog konkursa, koji je sproveden tokom aprila odnosno maja, 19 mališana je ostalo „ispod crte“ . I oni će uskoro biti primljeni u Vrtić, čim se završi obavezni proces adaptacije već upisane dece- kaže Dana Gudurić za „Varoške novine“.

U Vrtiću je, inače, najbrojnija grupa polaznika uzrasta od tri do pet i po godina – njih je ukupno 156. Predškolaca je ove jeseni 90. Od njih je 84 upisano u matičnu ustanovu, a šestoro u izdvojenoj grupi Vrtića u Akmačićima. Dece stasale za pohađanje obaveznog predškolskog programa je, inače, ove jeseni šestoro više nego lane.

Takozvana „jaslena grupa“ broji 68 dece. Reč je mališanima uzrasta od jedne do tri godine i njihov broj je značajno uvećan u odnosu na neki raniji period.

-Ove godine smo formirali još jednu novu grupu dece.Time smo generalno proširili obuhvat i upisali preko dvadeset polaznika više nego lane – napominje Gudurić.

U Predškolskoj ustanovi podsećaju, ipak, da roditelji i ubuduće moraju poštovati pravila upisa. Ona su, kako ističu, jasna i unapred definisana, a pre svega se odnose na poštovanje termina upisa.

-Ne može se mesto u Vrtiću tražiti 1.septembra, već na konkursima u aprilu odnosno maju. Zato apelujemo na roditelje da prate konkurse i prijave decu na vreme kako bismo svi zajedno izbegli bilo kakve neprijatnosti – dodaje direktorka Vrtića.

Gudurić još kaže da je u ustanovi spremno dočekala početak nove radne godine. Sve grupe su pokrivene stručnim vaspitačkim kadrom, a mališanima su, zahvaljujući donatorima iz Evropske unije i Opštine, obezbeđeni bolji uslovi za smeštaj i ishranu jer je zgrada, izgrađena davne 1980-te, u proteklih par meseci većim delom rekonstruisana, a prostorije kuhinje i vešeraja zanovljene savremenom opremom i aparatima.

Varoške novine i PP Media