Vučić: Fabrika e-vozila u Srbiji, negde između Prijepolja i Krupnja?

Fabrika električnih automobila mogla bi da se napravi u Zapadnoj Srbiji, zbog blizine rezervi litijuma, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je izjavio da će pokušati tokom Svetskog ekonomskog foruma u Davosu na kratko da se vidi sa potpredsednikom Kine Vangom Čišanom.

Kako je rekao, on će pokušati sa njim da razgovara o eventualnom pravljenju kineske fabrike električnih autobusa u zapadnoj Srbiji, pošto smo jedna od zemalja sa najviše litijuma na svetu.

Na pitanje novinara da li bi i projekat “Jadarit” koji kompanija Rio Tinto realizuje na zapadu Srbije mogao da postane uspešna priča kao i Železara Smederevo koju su preuzeli Kinezi, Vučić je rekao da upravo ovih dana treba da se vidi i sa predstavnicima Rio Tinta.

On je naglasio da je taj projekat važan za celu zapadnu Srbiju, kao i da ta kompanija već razgovara sa Kinezima o saradnji.

“Pokušaću negde na sekund da uhvatim kineskog potpredsednika kako bi o tome razgovarali”, naveo je Vučić.

Kaže da kod Loznice postoji nalazište minerala jadarit koji sadrži litijumu, kao i a se tu nalazi 10 odsto svetskih razervi litijuma. Objasnio je da je litijum neophodan za baterije odnosno akumulatore u električnm vozilima.

“Zato želimo da dovedemo Kineze koji već razgovaraju sa Rio Tintom koji bi napravili fabriku u Srbiji, ali da imaju najpovoljniju cenu litijuma i da onda budemo proizvođači električnih autobusa”.

Vučić ističe da bi ta fabrika moda da se napravi u zapadnoj Srbji, negde na potezu od Prijepolja do Krupnja.

Podsetio je da su već dve fabrike napravljene u Loznici i istakao da treba napraviti i fabrike u užičkom i zlatiborskom kraju, pošto tu nije bilo velikih investicija. Zato je važno što ćemo graditi autoput Čačak – Požegu, kao i da ostaje da se izgade putevi oko Uzića, odnosno Požega – Sevojno – Užice.

Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *